ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ετοιμάζεται νέο πενταψήφιο sms για το λιανεμπόριο -Αλλαγές στο χρόνο αγορών


  • 23 Φεβρουαρίου 2021 - 13:55

Εντείνονται οι διεργασίας στα επιτελεία της κυβέρνησης για να δοθεί μια «ανάσα» στην αγορά και να εκτονωθεί η συσσωρευμένη αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου για την

κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και τα απανωτά και συνεχιζόμενα lockdown, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται. Το πρώτο θέλει το υφιστάμενο lockdown να παρατείνεται για ένα διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αποσυμπιεστεί. Το δεύτερο θέλει τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται στην κυβέρνηση την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away και, ίσως, σε ένα νέο πλαίσιο στο οποίο θα έχει συμβάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πάντως η επιθυμία της κυβέρνησης είναι υπάρξουν δρόμοι επαναλειτουργίας της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα, και στο υπουργείο Ανάπτυξης αναζητούν τρόπους προκειμένου να είναι έτοιμο το πλαίσιο για καταστηματάρχες και καταναλωτές σε περίπτωση πάντα που κάνουν την σχετική εισήγηση οι επιστήμονες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει «παραγγελθεί» προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν οι καταναλωτές να βγαίνουν για τα ψώνια τους, με βασικό ζητούμενο να αποφευχθεί η κατάχρηση του SMS στο 13033. Αυτό, γιατί όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τους αρμόδιους παράγοντες, το 13033 έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και περιορισμούς και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να προστεθούν νέες παράμετροι.

 Κερδίζει «έδαφος» η νέα πλατφόρμα

Έτσι μία από τις λύσεις που εξετάζεται, η οποία προς το παρόν θεωρείται και η πιο πιθανή, είναι η δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας για SMS η οποία θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο. Μάλιστα, όπως έγραψε η εφημερίδα Τα Νέα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έχει και χρονικό περιορισμό στις 3 ώρες. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος όπως είπε κάτι τέτοιο είχε προταθεί και τα Χριστούγεννα αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων. «Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», είπε σχετικά.

Ο πλέον αρμόδιος γύρω από αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, επιβεβαίωσε πως θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις αγορές, ωστόσο σημείωσε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι και εξετάζονται περισσότερες των μία λύσεων.

Ο συγκεκριμένος 5ψήφιος αριθμός, πάντως, εάν τεθεί σε εφαρμογή, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033. Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: