ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Άνοιγμα καταστημάτων: Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός Δήμου για μαγαζιά -Διάρκεια στα SMS


  • 14 Ιανουαρίου 2021 - 10:22

Με απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός Δήμου και απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού, με κλειστά κομμωτήρια και νυχάδικα και μια σειρά από μέτρα και αλλαγές, θα μπει η νέα

εβδομάδα, καθώς αν και στην κυβέρνηση λένε ότι περιμένουν τους λοιμωξιολόγους, το κλίμα έχει ήδη καταγραφεί.

Οι νέοι κανόνες που μπαίνουν από τη Δευτέρα στη ζωή μας είναι συγκεκριμένοι και μένει να ανακοινωθούν επίσημα.

Συγκεκριμένα:

— Φαίνεται ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Στα μαγαζιά θα πηγαίνουμε με SMS στο 13033 και με ραντεβού, όμως θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός Δήμου για τα ψώνια. Ταυτόχρονα τα μαγαζιά θα έχουν λίστα ραντεβού ενδεχομένως ανηρτημένη στην είσοδο. Επίσης το SMS θα έχει διάρκεια 3 ώρες. Θα ψωνίζουμε με τη μέθοδο του click in shop (παραλαβή εντός) καταστημάτων: ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας, όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης.

— Τα κομμωτήρια θα παραμείνουν κλειστά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν και θα τεθεί ως θέμα προς συζήτηση, δύσκολα η επιτροπή θα εισηγηθεί το ταυτόχρονο άνοιγμα των κομμωτηρίων και των άλλων κατηγοριών που είχαν ανοίξει την εορταστική περίοδο, καθώς δεν θέλει να πάμε σε μαζικό άνοιγμα.

— Γυμνάσια και λύκεια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον για μια ακόμα εβδομάδα, καθώς οι ειδικοί δεν θέλουν να ανοίξουν και τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

— Το θέμα της μετακίνησης εκτός νομού και άρση της απαγόρευσης δεν έχει μπει καν στο τραπέζι της συζήτησης αν και αρχικά υπήρχαν εισηγήσεις για άρση του μέτρου τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο το επόμενο διάστημα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις είτε για άρση των μέτρων είτε για επιβολή νέων ενώ πάντα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου Lockdown αν αυπάρξει έξαρση των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών σε ΜΕΘ.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όλες οι αλλαγές σε οκτάωρο, άδειες, υπερωρίες, απολύσεις και Κυριακές

Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 02:00 Μετά από αίτηση του εργαζομένου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας , εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλ...