ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος το επόμενο «Εξοικονομώ»


Κέρδος online   13/1/2021 10:08

Η προκήρυξη νέου προγράμματος για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια κατοικιών, στοχευμένα προγράμματα για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου, καθώς και η

αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή εξοικονόμηση που παρουσίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης η κυρία Σδούκου ανέφερε ότι το νέο «Εξοικονομώ» ενδεχομένως θα έχει διαφορετική αρχιτεκτονική σε σχέση με το τρέχον που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, ωστόσο πρόσθεσε, το πρόβλημα είναι πως τα προγράμματα αυτά είναι τόσο δημοφιλή ώστε οι διαθέσιμοι πόροι παρά τον πολλαπλασιασμό τους (συνολικά προβλέπονται επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ ως το 2030) δεν επαρκούν για την ικανοποίηση όλων των ενδιαφερομένων.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η προκήρυξη δράσης αποκλειστικά για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για επενδύσεις στην ενεργειακή εξοικονόμηση ενώ γίνονται κινήσεις απεμπλοκής του προγράμματος «Ηλέκτρα» προκειμένου να περάσει από εφέτος στο στάδιο της υλοποίησης.

Τέλος όπως είπε εξετάζεται η δημιουργία «Ταμείου Εξοικονόμησης» στο πρότυπο της πρακτικής που ακολουθούν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΠΟ http://www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: