ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Αναβαθμισμένες e-υπηρεσίες από το Δημόσιο


Στην ψηφιακή εποχή έχουν περάσει πλέον οι περισσότερες δηλώσεις, τα πιστοποιητικά και οι συναλλαγές με Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Πολεοδομία και άλλους φορείς,

εξασφαλίζοντας για πολίτες και επιχειρήσεις χρόνο, καθώς ελαχιστοποιείται η ανάγκη επίσκεψης σε υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, το κράτος μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να κάνει ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και να εντοπίσει παράνομες δραστηριότητες και εστίες φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Η νέα εποχή βέβαια θα έρθει προσεχώς, καθώς σήμερα παρατηρούνται καθυστερήσεις και «μποτιλιαρίσματα» στις πλατφόρμες του Δημοσίου,  με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου και πλέον σύνθετου έργου τηλεπικοινωνιών και δικτύων της χώρας που βρήκε ρυθμό μετά από 8 χρόνια προσπαθειών και είναι το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Το έργο θα παρέχει αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε περισσότερα από 34.000 κτίρια δημοσίων φορέων.

Εργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου έχουν ήδη μπει στη «γραμμή» για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως το

Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Σχέσεων με τους Πολίτες (CRMS), μέσω του οποίου θα αναβαθμιστεί η επικοινωνία του Δημοσίου με πολίτες και επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες μίας στάσης και ψηφιακά έργα στους τομείς Υγείας και Παιδείας.

Πλατφόρμα «myDATA»

Πάντως είναι γεγονός ότι η υγειονομική κρίση ανάγκασε το κράτος να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, ώστε οι πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους. Καθημερινά εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του gov.gr ή τις πλατφόρμες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του ΕΦΚΑ προκειμένου να εξυπηρετηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να επισκεφθούν πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες, με κίνδυνο να διαδοθεί ακόμα περισσότερο ο κορωνοϊός.

Ωστόσο η τεχνολογία δεν στοχεύει μόνο στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στον περιορισμό του κορωνοϊού αλλά και στον εντοπισμό εστιών απάτης, λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής.

Σε λίγους μήνες, και συγκεκριμένα από την 1η Απριλίου 2021, θα ξεκινήσει για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myDATA».

Μάλιστα, τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το 1ο τρίμηνο του 2021 θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα «myDATA», με διαφορετική προθεσμία και όχι αργότερα από τις 31.10.2021, ώστε να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εξυπηρετηθούν οι επιχειρήσεις, μέσω μιας πρωτοποριακής ψηφιακής πλατφόρμας για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).

Διαφάνεια συναλλαγών

Μαζί όμως με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών.

Στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ θα διαβιβάζεται και θα καταχωρίζεται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων – εξόδων των επιχειρήσεων, θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρούμενων συναλλαγών και θα διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.

Ουσιαστικά την ώρα που θα πραγματοποιείται μια συναλλαγή θα ενημερώνεται αυτόματα η Ανεξάρτητη Αρχή  και θα μπορεί να διασταυρώνει αυτόματα όλα τα στοιχεία μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Η κατάθεση πινακίδων

Με 5 «κλικ» στο ποντίκι του υπολογιστή μπορούν πλέον οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά πινακίδες να το πράξουν χωρίς να επισκεφθούν την Εφορία τους, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η διαδικασία γίνεται μέσω της πλατφόρμας «myCAR» (mycar.aade.gov.gr) και είναι υπεραπλουστευμένη, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.

ΑΠΟ https://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...