ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Δείτε πότε «ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις


Νεφέλη Σκαρλίδου
25/01/2021 12:10

Lockdown: Πότε και πώς θα αρθεί η απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το Νοέμβριο.

Στην σύσκεψη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την Παρασκευή (29/01) αναμένεται να συζητηθεί η άρση του μέτρου των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν και το θέμα των χιονοδρομικών, για τα οποία κινδυνεύει να χαθεί η χρονιά. Έτσι στο «τραπέζι» θα τεθούν τα εξής ενδεχόμενα:

  • Να επιτραπεί για όλους η μετακίνηση από νομό σε νομό
  • ή να επιτραπεί μόνο για όσους έχουν προγραμματισμένη επίσκεψη στα χιονοδρομικά.

Το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά τρόπους να επαναλειτουργήσουν τα χιονοδρομικά χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις εκτός νομού. Μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι για τις μετακινήσεις εκτός νομού για επίσκεψη σε χιονοδρομικό να είναι υποχρεωτική η επίδειξη της κράτησης σε κάποιο κατάλυμα. Όμως επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι να θελήσουν να εκμεταλλευτούν μια τέτοια εξέλιξη για να κάνουν μονοήμερες εκδρομές εξετάζεται να ζητούνται και άλλα αποδεικτικά, όπως η online κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, σε όσες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αυτό.

Εννοείται, ότι αποφάσεις της επιτροπής θα βασιστούν στα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας των ανοιγμάτων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στην αγορά το Σαββατοκύριακο, θέτουν σε «κόκκινο» συναγερμό τόσο τους ειδικούς όσο και την κυβέρνηση, αφού μπορεί να οδηγήσουν σε «έκρηξη» κρουσμάτων.

ΑΠΟ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.