ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

«Αιώνιοι φοιτητές»: Πότε διαγράφονται – Τι θα ισχύσει για τους παλιούς


  • 25 Ιανουαρίου 2021 - 09:33

«Αιώνιοι φοιτητές» : Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια ένα από τα θέματα που έχει προκαλέσει συζήτηση και αντιδράσεις είναι οι ρυθμίσεις που

προτείνονται για τα όρια φοίτησης.

Η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για τις σπουδές των φοιτητών, υποστηρίζοντας ότι έτσι αντιμετωπίζει αυτό που η ίδια ονομάζει «αιώνιοι φοιτητές».

Να σημειωθεί, πάντως, πως η φοίτηση στα πανεπιστήμια, πέρα από συγκεκριμένα όρια σπουδών δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους, αφού οι «αιώνιοι φοιτητές» δεν δικαιούνται ούτε δωρεάν συγγράμματα, ούτε πάσο, ούτε φοιτητική μέριμνα.

Το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης – Ποιους αφορά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, θα ισχύουν τα παρακάτω:

— Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα τετραετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ  θα είναι τα 6 έτη.

—  Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα τρία χρόνια.

Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές που εργάζονται ή συντρέχει λόγος υγείας ή άλλος σπουδαίος λόγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.

Τι ισχύει για το όριο φοίτησης των παλιών φοιτητών

Στο ερώτημα τι ισχύει για τους παλιούς φοιτητές, δηλαδή αυτούς που είναι ήδη στις σχολές, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου υποστήριξε:

«Ο χρόνος ξεκινάει από τώρα». Συγκεκριμένα:

Εάν η σχολή είναι τετραετούς φοίτησης έχουν ακόμα δύο χρόνια

Εάν η σχολή είναι πενταετούς φοίτησης έχουν ακόμα τρία χρόνια κ.ο.κ.

«Αιώνιοι φοιτητές»

«Αιώνιοι φοιτητές»

«Αιώνιοι φοιτητές»

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: