ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Ηλεκτρονική ταυτότητα: Τι αλλάζει από 1 Φεβρουαρίου στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις νέες οικοδομές

Ένα δίμηνο διορία σε όσα κτίρια έχουν βεβαιώσεις μηχανικού έως τις 31 Ιανουαρίου – Υπογράφονται οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νέου μέτρου - Πάνω από

300 ευρώ το κόστος μεταβίβασης

Έως τo τέλoς Μαρτίου έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να κάνουν συναλλαγές και μεταβιβάσεις χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίουΠροϋπόθεση είναι η αυτοψία του μηχανικού που συνοδεύει τις βεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις σε ένα κτίριο, να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021.

Όσες αυτοψίες γίνουν από την 1 Φεβρουαρίου και μετά, θα υποχρεούνται να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα και να εκδώσουν το «πιστοποιητικό πληρότητας», το οποίο πιστοποιεί ότι έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία που απαιτούνται. Το ίδιο ισχύει και για κάθε νέα οικοδομή. Η εφαρμογή του μέτρου συνεπάγεται και πρόσθετο κόστος που υπολογίζεται πάνω από 300 ευρώ για ένα απλό διαμέρισμα.

Το δίμηνο αυτό κρίνεται αναγκαίο από το ΥΠΕΝ αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας που θα μπει σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του επόμενου μήνα. Για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα υπογραφούν εντός των ημερών δύο υπουργικές αποφάσεις από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος αρμόδιο για θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας και περιβαλλοντικής αδειοδότησης κ. Νίκο Ταγαρά, οι οποίες θα περιγράφουν αναλυτικά τον τρόπο που θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα.

Επιπλέον το ΤΕΕ, έχει ξεκινήσει διαδικτυακά σεμινάρια σε όλη την χώρα για την εξοικείωση των μηχανικών, προκειμένου να προετοιμαστεί ο τεχνικός κόσμος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς. Η ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί μια νέα ψηφιακή βάση δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις μεταβολές ενός κτιρίου και θα αντικαταστήσει τις βεβαιώσεις μηχανικών που εφαρμόστηκαν από προηγούμενους νόμους ως εργαλείο αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης.

Υποχρέωση να αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα έχουν όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα), για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες καθώς επίσης και τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους. Αντίθετα, περιθώριο πέντε ετών για να μπουν στην ταυτότητα έχουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων, πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ. σχολεία, νοσοκομεία, χώροι κράτησης κ.α.

Το πιστοποιητικό πληρότητας θα εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς και με αυτό θα βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες αλλαγές στην ιδιοκτησία, ή ότι έχει ενημερωθεί η Ταυτότητα Κτιρίου (π.χ αν έχει μεσολαβήσει έκδοση οικοδομικής αδείας ή εργασίες μικρής κλίμακας). Στις νέες οικοδομές η Ταυτότητα Κτιρίου θα εκδίδεται μαζί με την οικοδομική τους άδεια. Το πιστοποιητικό εκδίδεται για κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.

Η Ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου έχει αναχθεί από την πολιτεία σε ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης καθώς καμία μεταβολή δεν θα μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ωστόσο, η δημιουργία της πέραν του κόστους για τα ακίνητα προϋποθέτει και την συγκέντρωση – επικαιροποίηση 11 συνολικά δικαιολογητικών για κτίρια κατοικίας, γραφείων και καταστημάτων και συγκεκριμένα:

  • το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου
  • τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζομένων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που την συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της οικείας υπηρεσίας, αντί γι` αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.
  • το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας,
  • το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
  • δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων,
  • τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση, πλην των κοινοχρήστων χώρων,
  • το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου
  • τον πίνακα χιλιοστών ή και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν,
  • τον τίτλο ιδιοκτησίας
  • τη σύσταση οριζοντίων / κάθετων ιδιοκτησιών
  • αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου.

ΑΠΟ https://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.