ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Συντάξεις: Παράταση της καταβολής αναπηρικών συντάξεων και άλλων παροχών

Παράταση της καταβολής αναπηρικών συντάξεων και άλλων παροχών μέχρι τις 30 Απριλίου 2021

Παρατείνεται η καταβολή αναπηρικών συντάξεων και άλλων παροχών.

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται ο σχεδιασμός του e-EΦKA για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και άλλων προνοιακών παροχών μετά την επαναλειτουργία των επιτροπών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στην εξέταση περιστατικών που είχαν ακυρωθεί λόγω της αναστολής της λειτουργίας των ΚΕΠΑ εντός του 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και των περιπτώσεων που εισάγονται για πρώτη φορά και αφορούν πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια από τα επιδόματα, βοηθήματα και πάσης φύσεως παροχές που συνδέονται με τη διάγνωση της αναπηρίας.

Η εξέταση των  περιστατικών ξεκίνησε ήδη από την περίοδο των Χριστουγέννων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και έχει επεκταθεί στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Θα ακολουθήσει η νησιωτική Ελλάδα, αμέσως μετά την  αποκατάσταση της ομαλότητας στις μετακινήσεις και στη διαμονή του υγειονομικού προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι η εξυπηρέτηση γίνεται με προηγούμενη ειδοποίηση των ενδιαφερομένων με τηλεφωνική κλήση με την οποία ενημερώνονται για την ακριβή ώρα εξέτασής τους, έτσι ώστε να περιορίζεται ο χρόνος αναμονής και να αποτρέπεται ο συνωστισμός. Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, κατά την περίοδο 21 Δεκεμβρίου-21 Ιανουαρίου έχουν εξεταστεί 8.583 περιστατικά και έχει εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος όγκος των πρωτοείσακτων περιστατικών.  

Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει προγραμματιστεί η εξέταση 15.036 περιστατικών  μέχρι τις 28/2/2021, με τους ρυθμούς αυτούς αναμένεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του e-ΕΦΚΑ, η πλήρης αποκατάσταση της ροής εξέτασης των περιστατικών εντός του Μαρτίου 2021. Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να καλυφθούν στο σύνολο τους οι δικαιούχοι των πάσης φύσεως επιδομάτων και παροχών, των οποίων η συνέχιση χορήγησης συνδέεται με την διαδικασία επανεξέτασης από τα ΚΕΠΑ, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και της αρμόδιας Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου παρατείνεται η καταβολή τους μέχρι την 30 Απριλίου 2021. Σημειώνεται τέλος ότι κατά το 2020, παρά το lockdown και την αναστολή λειτουργίας των επιτροπών επί  3,5 μήνες, εξετάστηκαν από τα ΚΕΠΑ 166.204 αιτήματα ανά την επικράτεια (ξεπερνώντας τη σχετική επίδοση προηγουμένων ετών), με πλήρη τήρηση των προβλεπόμενων από τον ΕΟΔΥ μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ΑΠΟ https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: