ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Πέντε σημαντικά project στο Σχέδιο Ανάκαμψης -Περιβάλλον, ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, φοροδιαφυγή στις βασικές προτεραιότητες


 09|12|2020 | 13:47. Γιώργος Παππούς

Θετική ανταπόκριση είχε στις Βρυξέλλες το ελληνικό προσχέδιο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γνώριμος από τα παλιά Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος εποπτεύει εξ

αποστάσεως, πλέον, τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Μιλώντας σε τηλεσυνέδριο του Economist για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προοπτικές που διανοίγονται για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτό που ξεχωρίζει στο ελληνικό σχέδιο είναι η πρόθεση για την ανανέωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι υπάρχουν προκλήσεις. Ως παράδειγμα έφερε τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, ένα πεδίο όπου η Ελλάδα βρίσκεται πίσω, ενώ η αναφορά του στο χρόνιο πρόβλημα των δυσκολιών απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, ήταν σαφές μήνυμα ότι απαιτείται μια Οργανωτική Δομή που δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι ανάλογο με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παίρνοντας το λόγο, ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης παρουσίασε πέντε διαφορετικά παραδείγματα από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στους τέσσερις πυλώνες του ελληνικού σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης.

Ξεκινώντας με την πράσινη μετάβαση στην οποία κατανέμεται το μεγαλύτερο τμήμα των πόρων, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού αναφέρθηκε στα σχέδια αναδάσωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας καθώς προβλέπεται ότι θα φυτευτούν 30 εκατομμύρια δέντρα σε έκταση 500 χιλ. στρεμμάτων.

Για την προστασία της βιοποικιλότητας ανέφερε ότι επιτυγχάνεται μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός μόνιμου εθνικού παρατηρητηρίου της πανίδας και χλωρίδας, ενός εθνικού συστήματος παρακολούθησης των προστατευμένων περιοχών με στόχο την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων εντός αυτών, την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου διαδρομών και μονοπατιών κ.α.

Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας. Σε αυτόν ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G. Όπως επεσήμανε ο Α. Πατέλης, η μεταρρύθμιση είχε ήδη δρομολογηθεί και σε μία εβδομάδα θα γίνει η δημοπρασία των συχνοτήτων. Τα έσοδα από τον διαγωνισμό αναμένεται να διοχετευθούν κατά 25% στο καινοτόμο fund Φαιστός που έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση start-up επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές που βασίζονται στο δίκτυο 5G. Ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5ης γενιάς στο σύνολο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.

Από τον τρίτο πυλώνα που εστιάζει στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ο Α. Πατέλης επέλεξε να αναφερθεί σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης που στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά των εργαζομένων. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και διαδικασία πιστοποίησης για τους συμμετέχοντες.
Τα δύο project του Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο projects, που συμπεριλαμβάνονται στον πυλώνα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Το πρώτο αφορά στην ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό προβλέπεται η αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών με νέες που θα είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες κόβουν οι επιχειρήσεις. Ουσιαστικά θα στηθεί ένα ηλεκτρονικό "τρίγωνο", όπου οι συναλλαγές μέσω POS θα περνάνε απευθείας στις ταμειακές μηχανές και την ίδια ώρα το TAXIS θα ενημερώνεται on line, γνωρίζοντας έτσι π.χ. τι πρέπει να περιμένει από ΦΠΑ.

Το δεύτερο project στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων. Αφορά τόσο τον αρχαίο όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα που καθιστούν εύκολα προσβάσιμα μνημεία σε άτομα με αναπηρία ή συμπολίτες μας με προβλήματα κινητικότητας και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όραση ή ακοής.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/pente-simantika-project-sto-shedio-anakampsis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...