ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους, ποιοι έχουν παγώσει, ποιοι θα πληρωθούν σε περισσότερες δόσεις

7:17 • 09/12/2020

Με τα χρέη να γίνονται βουνό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το παράθυρο μιας νέας ρύθμισης «ειδικού σκοπού» για την εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις έως 100

ή και 120 παραμένει  ανοιχτό. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στις οφειλές των φορολογούμενων αφού όπως αναφέρει «με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει σε 3-4 μήνες» ενώ και στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμούν πως μια διευκόλυνση στην εξόφληση των οφειλών μετά την πανδημία δεν είναι ασύμβατη με την κουλτούρα των πληρωμών.

Μετά και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων  για τον Δεκέμβριο που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο το νέο χρονολόγιο πληρωμής των φόρων και δόσεων ρυθμίσεων έχει ανατραπεί.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως:

  • Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να πληρωθούν η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή τον προηγούμενο μήνα με την επιβολή του δεύτερου lockdown καθώς και η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στην λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Επίσης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις. Η πόρτα των 100 και 120 δόσεων θα ανοίξει ξανά με τους ίδιους όρους με την υποβολή αίτησης και την πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου από τους οφειλέτες.
  • Μέχρι 29 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ μηνός Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για το ΦΠΑ του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα πρέπει να καταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία που βλέπουν το τζίρο τους να έχει καταρρεύσει μετά και το δεύτερο lockdown.
  • Μέχρι 26  Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ μηνός Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.
  • Μέχρι 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας από τον Μάρτιο έως το Ιούνιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν την λειτουργία τους. Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά.
  • Οι δόσεις ρυθμίσεων για τις οποίες έχει «παγώσει» η πληρωμή τους θα προστεθούν ως υπεράριθμες στο τέλος των αρχικών ρυθμίσεων.

 ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: