ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται χαράτσι σε δόσεις με το νέο έτος


 

Με το νέο έτος αναμένεται να έρθει στους ιδιοκτήτες, που αποκάλυψαν στους δήμους επιπλέον τετραγωνικά ακινήτων τους, το ...χαράτσι των πρόσθετων δημοτικών τελών και

φόρων για όλο το 2020.

Ωστόσο, για την πληρωμή τους θα διευκολυνθούν από τη δυνατότητα δόσεων. 

Συγκεκριμένα, από τον καινούργιο χρόνο και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο και μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η ειδική ρύθμιση των έως και 24 δόσεων, για την καταβολή των ποσών, τα οποία προέκυψαν από τις μεγαλύτερες επιφάνειες που δηλώθηκαν στους δήμους. 

Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να κατατεθεί η σχετική διάταξη εντός του Δεκεμβρίου ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ετήσιο κόστος που προκύπτει από τη σχετική δήλωση των φορολογουμένων είναι κοντά στα 150 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δηλωθεί συνολικά πάνω από 70 εκατ. τετραγωνικά.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν τα ποσά που προκύπτουν από τις πραγματικές επιφάνειες των σπιτιών, των εξοχικών και των λοιπών κτισμάτων που δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ώστε να μην επιβαρυνθούν εφάπαξ με τα επιπλέον αναδρομικά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για όλο το έτος 2020.

Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, τα ποσά είναι απαλλαγμένα από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και υπολογίζεται πως οι χρεώσεις,  μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, θα μοιραστούν μέσα σε  δύο έτη.

Υπολογίζεται πως μέσω της διαδικασίας δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών οι ιδιοκτήτες απαλλάχθηκαν και στην ουσία γλίτωσαν από πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ για την πενταετία 2015-2019.

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, που έληξε η προθεσμία, είχαν δηλωθεί πάνω από 70 εκατ. τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα και είχαν υποβληθεί περίπου 3 εκατ. δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα που προβλέπει κανονικά η ισχύουσα νομοθεσία για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα και όσον αφορά το ΤΑΠ η μη δήλωση επιφάνειας για μία πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φτάσει και το 200% του αναλογούντος ποσού, ενώ στα δημοτικά τέλη το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Από τις έξτρα χρεώσεις θα εξαιρεθούν όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία κατά το παρελθόν είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπονται:

  • Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, τόσο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 όσο και μετά και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
  • Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους θα αφορά όλα, ανεξαιρέτως, τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα.

ΑΠΟ  https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: