ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Τα τρία δεκάρια της Παναγίας μας

23-03-2019

 

 

Παύλος Σαββίδης, Θεολόγος Καθηγητής

Μέσα στο υπέρλαμπρο διπλό πανηγύρι του Μαρτιού, της σωματικής ελευθερίας από τον βάρβαρο και δυσβάσταχτο τουρκικό ζυγό, και της πνευματικής από την κατάρα της αμαρτίας και την τυραννία του διαβόλου, ξέχωρα πάντοτε θα δεσπόζει η αγιασμένη μορφή της Υπεραγίας μας Θεοτόκου.

Στη γιορτή του Ευαγγελισμού, της αφιερώνουμε ταπεινά τα τρία άριστα Δεκάρια που άλλαξαν το πρόσωπο της γής, και της προσωπικής μας ιστορίας. Είναι επίκαιρη η ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να στοχαστούμε στα μεγάλα γεγονότα, να πάρουμε κι εμείς άγιες αποφάσεις…

Το πρώτο Δεκάρι, δηλαδή τις 10 λέξεις, τις μεταφέρει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, τη Μαρία, με τον συγκινητικό χαιρετισμό :

 «Χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου, ευλογημένη σύ εν γυναιξίν». Είναι το μήνυμα του Τριαδικού Θεού, πως το υπέραγνο πρόσωπο της Παναγίας θα φιλοξενήσει μέσα στα σπλάγχνα της το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό μας, και με τον τρόπο αυτό θα συμφιλιωθεί ο Θεός με τον άνθρωπο. Θα αρχίσει μία νέα σχέση αγάπης και κοινωνίας. Οι ουρανοί θα είναι ανοιχτοί για το ανθρώπινο γένος. Ότι η αγάπη Του δεν μας ξέχασε. Δεν έπαυσε να επιθυμεί τη λύτρωση, τη σωτηρία μας, μας έδωσε χάρη και αμνηστία. Και όλα αυτά επειδή μία ταπεινή Παρθένος, μέσα στη δυσωδία των χρόνων εκείνων, «τράβηξε» επάνω της το στοργικό βλέμμα του Θεού.

Το δεύτερο Δεκάρι ανήκει στην ίδια την Παναγία μας! Αφού ξεπέρασε δισταγμούς και αμφιβολίες, είπε εκείνο το μοναδικό, ανεπανάληπτο και σωτήριο «ναι». «Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου». Δέχομαι να γίνω η Μητέρα του Λυτρωτή με οποιοδήποτε κόστος. Αυτόν τον λόγο περίμεναν εναγώνια όλες οι γενεές των ανθρώπων, και εμείς! Από τον λόγο αυτό αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Μπήκαμε δυναμικά σε τροχιά σωτηρίας. Η υπακοή της ανέτρεψε την παρακοή της Εύας με όλα τα δεινά που μας κληρονόμησε, και μας δώρησε ανεπίστροφα όλες τις ευλογίες, που τόσο πλουσιοπάροχα απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Το τρίτο το Δεκάρι ανήκει σ΄εμάς, στα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Σε κάθε Όρθρο ακούμε την προτροπή του Ιερέα: « Την Θεοτόκον και Μητέρα του Φωτός εν ύμνοις τιμώντες μεγαλύνωμεν». Καιρός λοιπόν να δούμε κι’ εμείς τις υποχρεώσεις μας στο ανθρωπίνως ιερότερο πρόσωπο. Τούτες τις δίσεχτες ημέρες, που βιώνουμε επώδυνα οικονομικές κρίσεις και όχι μόνο, εκτός από τους ύμνους και τις «Παρακλήσεις», ας στηρίξουμε τις ελπίδες, τα εφηβικά μας όνειρα στην απέραντη στοργή και αγάπη Της. Στην δική της μητρική αγκαλιά θα νιώσουμε δροσιά, θα βρούμε ζεστή αγκαλιά, σίγουρη ασφάλεια και βεβαιότητα. Να καταφύγουμε στην άμαχη προστασία για την Πατρίδα μας, στην σκέπη της για την οικογένειά μας, για τον οποιοδήποτε προσωπικό ή και γενικό πόνο, για να μας απαλύνει Αυτή τις πληγωμένες ψυχές μας. Να κρατήσουμε αδούλωτο το εθνικό μας φρόνημα, αμώμητη την ορθόδοξη πίστη μας και να ακτινοβολήσουμε αρετή και αγιότητα γύρω μας, από την ατέλειωτη λαμπρότητά Της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: