ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Λονδίνο-Σίδνεϊ σε 1 ώρα υπόσχεται η SpaceX!

23 Μάρτιος 2019






Οι εντυπωσιακές τεχνολογίες και η χρήση τους σε καθημερινή βάση θα μπορούσαν να κάνουν τον κόσμο  και τη ζωή μας καλύτερη. Ο Elon Musk επιχειρηματίας, υπέρμαχος της τεχνολογίας, επικεφαλής
της SpaceX και συνιδρυτής της Tesla, έχει θέσει στο επίκεντρο της προσοχής τα διαστημικά ταξίδια.

Η SpaceX, έχει προβεί σε μια σειρά επιτυχημένων εκτοξεύσεων στο διάστημα, τοποθετώντας το διαστημικό ταξίδι στο προσκήνιο της έρευνας και της εξερεύνησης.

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εταιρεία επικεντρώνονται στις «προτάσεις» της UBS, μιας ελβετικής εταιρείας επενδύσεων, που πιστεύει ότι οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων θα γίνουν παρελθόν χάρη στον πύραυλο Starship, που θα πραγματοποιήσει τα πρώτα ταξίδια το 2023. Ο Myles Walton, οικονομικός αναλυτής της UBS, δηλώνει: «Αν κάποτε η εκμετάλλευση του διαστήματος για την επίτευξη ταξιδιών άνηκε στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, σήμερα πιστεύουμε ότι θα γίνει  μια μεγάλη αγορά».
 
Ενώ το Starship έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι και στον Άρη, οι ιθύνοντες της UBS εικάζουν ότι η μεγαλύτερη και καλύτερη δυνατότητα που προσφέρει ο πύραυλος έγκειται στην αντικατάσταση ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων στη Γη. Μέχρι το 2030, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θα μπορούν να εκτελούν το σημερινό μακρινό ταξίδι 20 ωρών που συνδέει το Λονδίνο με το Σίδνεϊ σε λιγότερο από μια ώρα χρησιμοποιώντας το διάστημα.

Το Starship έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μόνο 100 επιβάτες, οπότε οι ολιγόωρες αυτές πτήσεις ανάμεσα σε μακρινούς προορισμούς, πιθανότατα θα είναι προσβάσιμες μόνο στους πλούσιους.

Παράλληλα το ενδιαφέρον της UBS και της SpaceX στρέφεται και στο διαστημικό τουρισμό στον Άρη – που αποτελεί έναν ιδιαίτερα επικερδή τομέα – στον οποίο πάλι θα συμβάλλει ο πύραυλος Starship και οι απίστευτες δυνατότητες που προσφέρει.


ΑΠΟ  https://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: