ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Επιβεβαιώνεται η σύμπραξη Repsol – ΕΛΠΕ για τους υδρογονάνθρακες του Ιονίου

05/03/2018  

Η κοινοπραξία των Repsol - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο και το επενδυτικό σχήμα Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για τα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης κατέθεσαν τελικά προσφορές
για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του «Βήματος», η προθεσμία για την υποβολή προσφοράς έληξε την Δευτέρα στις 17.00 αναδεικνύοντας μια ...αναπάντεχη συνεργασία, της ισπανικής ισπανικής Repsol και των Ελληνικών Πετρελαίων που διεκδικούν τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.  

Τα ΕΛΠΕ επίσης κατέβασαν προσφορά και για τα δύο οικόπεδα της Κρήτης («Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης») μαζί με τις ExxonMobil και Total. Άλλωστε ήταν η πρώτη κοινοπραξία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και ουσιαστικά "πυροδότησε" τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η ΕΔΕΥ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι σήμερα 5 Μαρτίου 2018 στις 17:00 ώρα έληξε αισίως η προθεσμία για τους διαγωνισμούς : 

Α. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»», ΦΕΚ Β' 2848/11-08-2017 και, 

Β. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα «Ιόνιο», ΦΕΚ Β' 2849/11-08-2017,

με την κατάθεση των κάτωθι προσφορών: 

Α. Κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και 

Β. Κοινοπραξία Repsol - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων. 

Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον Υπουργό ΠΕΝ για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών».

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ
Στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2848 / 11.08.207), διεθνούς διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης, το επιχειρηματικό σχήμα Total (40%, operator), ExxonMobil (40%) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (20%) υπέβαλε σήμερα προσφορές στην ΕΔΕΥ για αυτές τις δύο περιοχές.

Στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2849 / 11.08.207), διεθνούς διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δ. Ελλάδα (Ιόνιο), το επιχειρηματικό σχήμα Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%), υπέβαλε σήμερα προσφορά στην ΕΔΕΥ για αυτή την περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια του δηλωμένου ενδιαφέροντος του Ομίλου για την συστηματική ανάπτυξη του τομέα Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της χώρας μας. Όπως είναι γνωστό, ήδη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα σε μια σειρά από περιοχές στη Δ. Ελλάδα: Πατραϊκός (ΕΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), block 2 (Total 50% operator, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, ενώ είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης των Συμβάσεων Μίσθωσης με το ΥΠΕΝ των Περιοχών 1 και 10. 


ΑΠΟ  http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: