ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018

Μεσσηνία: Πτωτική τάση στην τιμή του ελαιολάδου

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018
Στα 3,30 με 3,40 ευρώ έχει πέσει η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία, ενώ η τιμή του προϊόντος έχει μειωθεί και σε όλη την Ελλάδα.
Το στοιχείο αυτό προκαλεί ανησυχία
και επιβάλλει ψυχραιμία και όχι κινήσεις πανικού από τους παραγωγούς.
Η πτώση της τιμής φαίνεται να είναι φυσιολογική αυτή την εποχή, καθώς έχει ολοκληρωθεί η ελαιοκομική περίοδος και έχουν γεμίσει με λάδι όλοι, και κυρίως Ελληνες έμποροι κι εξαγωγείς και οι Ιταλοί που το προμηθεύονται. Ομως υπάρχουν και κάποια στοιχεία που έχουν βάση και τα οποία δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το διεθνές εμπόριο, η Ισπανία πουλάει φθηνά, γιατί η φετινή της παραγωγή σε ελαιόλαδο ήταν τελικά 200.000 τόνους παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ακόμα, προβλέπεται ότι και η επόμενη παραγωγή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, καθώς οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα είναι ιδανικές.
Οσον αφορά την Ιταλία, που απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου της χώρας μας, δεν δείχνει ενδιαφέρον να αγοράσει, αφού έχει προμηθευτεί λάδι από την Τυνησία με 3,30 και 3,40 ευρώ το κιλό.
Πηγές της αγοράς και των συνεταιρισμών καλούν τους παραγωγούς να δείξουν ψυχραιμία, να μην πανικοβληθούν και να μην αρχίσουν να πιέζουν και να πουλάνε χωρίς λόγο, γιατί όσο μεγαλύτερη η προσφορά τόσο θα πέφτει η τιμή. Επιβάλλεται να υπάρχει διάθεση ελαιολάδου με σύνεση και να τροφοδοτηθεί η αγορά χωρίς να πιέζεται.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...