ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Στις 120 δόσεις για φόρους, ΕΦΚΑ και μικρές επιχειρήσεις

 6/3/2018
Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζουν οι τράπεζες στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αναφορικά με την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των
επιχειρήσεων με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η κυβέρνηση εγκαταλείπει το αρχικό της σχέδιο και επεξεργάζεται τώρα διάταξη που θα αφορά την υπαγωγή σε ρύθμιση 120 δόσεων μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, η εξέλιξη αυτή ήρθε ως σολομώντεια λύση αφού η αντίδραση των τραπεζών έθετε σε κίνδυνο την όλη διαπραγμάτευση, καθώς υποστήριξαν ότι το άνοιγμα σε οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του μηχανισμού και θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις τις διαδικασίες.
Ωστόσο, από την πλευρά της η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι θα πρέπει όλοι οι οφειλέτες να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, προχωρά στην επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού και για επιχειρήσεις με χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία και ΕΦΚΑ) που είναι κάτω των 20.000 ευρώ, ώστε οι τράπεζες στη συνέχεια να ρυθμίζουν οι ίδιες και χωρίς καμία άλλη εμπλοκή τα χρέη που τους αναλογούν.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το στοίχημα είναι όσον αφορά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που εξαιτίας της κρίσης δεν κατάφεραν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους το προηγούμενο διάστημα, να μη βγουν από την αγορά οι βιώσιμες και να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους καθώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, κάθε λουκέτο μεταφράζεται σε χαμένες θέσεις εργασίας. Τόνιζαν μάλιστα ότι μπορεί το ποσό των 20.000 ευρώ να θεωρείται χαμηλό, ωστόσο για εκατοντάδες επιχειρήσεις μπορεί να είναι ποσό που δύσκολα μπορεί να εξυπηρετηθεί και για λόγους ισότητας θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία της αποπληρωμής σε έως 120 δόσεις και σε αυτές.
Να σημειωθεί ότι στο διάστημα από 3 Αυγούστου έως και 1 Μαρτίου, κατά τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έχουν συνολικά αρχίσει τη διαδικασία ένταξης στον Εξωδικαστικό 27.093 επιχειρήσεις. Από αυτές οι 9.079 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλος εργασιών, λογιστικό σύστημα κ.λπ.).
Ηδη έχει πιστοποιηθεί ότι 4.374 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ενώ 632 υπέβαλαν οριστικά αίτηση, με τις 186 αιτήσεις να αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης και στις 446 να εμπλέκονται περισσότεροι πιστωτές.
ΑΠΟ http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...