ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Μεσσηνία: 10.204 ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017










Πάνω από 10.200 ενστάσεις -10.204 για την ακρίβεια- είχαν υποβληθεί μέχρι και χθες στη Μεσσηνία για τους δασικούς χάρτες, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου λήγει η τελευταία
παράταση για την υποβολή ενστάσεων.
Ο αρμόδιος δασολόγος για τους δασικούς χάρτες στη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας Τάκης Αγγελόπουλος δήλωσε στην “Ε” πως δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση και ότι το σύστημα θα κλείσει στις 7 του επόμενου μήνα. Θα γίνουν, δηλαδή, δεκτές οι ενστάσεις (αντιρρήσεις) για τις οποίες το αντίστοιχο παράβολο θα έχει πληρωθεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ο κ. Αγγελόπουλος μας ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ήταν μειωμένη η προσέλευση του κόσμου στην υπηρεσία για ενστάσεις ή και για αιτήματα εξαγοράς γης. Ο αρμόδιος διευθυντής κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες, παραγωγούς και ιδιοκτήτες, να μην πάνε στη Διεύθυνση Δασών τις 2 - 3 τελευταίες ημέρες της προθεσμίας, για να μην ταλαιπωρηθούν οι ίδιοι, καθώς οι υπάλληλοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο. Παρατήρησε ότι οι ενστάσεις είναι ποικίλες και πως οι περισσότερες αφορούν τις εκτάσεις ΔΑ, που εμφανίζονταν δασικές το 1944 και τώρα φαίνονται αγροτικές. Και διευκρίνισε ότι το τοπογραφικό διάγραμμα είναι απαραίτητο, κυρίως για την κατάθεση αιτημάτων εξαγοράς.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.