ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ικανοποίηση για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 






Πολύ καλά έχει πάει μέχρι τώρα η δακοκτονία στη Μεσσηνία, λόγω των χαμηλών πληθυσμών του δάκου, όμως ακολουθεί η κρίσιμη περίοδος
Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
Ψεκασμοί μέσω της διαπραγμάτευσης θα γίνουν το επόμενο δίμηνο σε 5 χωριά του Δήμου Μεσσήνης και ένα του Δήμου Οιχαλίας, στα οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, καθώς δεν κατατέθηκαν προσφορές στο διαγωνισμό από ενδιαφερόμενους εργολάβους. Ψεκασμοί είναι απαραίτητο να γίνουν σε περιοχές του νομού για το γλοιοσπόριο και την κερκόσπορα.
Αυτά σημείωσε στην «Ε» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος.
«Ψεκασμούς κάνουμε με βάση τις ενδείξεις των δακοσυλλήψεων», μας ενημέρωσε ο διευθυντής και παρατήρησε: «Οι πληθυσμοί του δάκου είναι μέχρι τώρα σε χαμηλά επίπεδα, αλλά έχουμε μπροστά μας την ευαίσθητη περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Ψεκασμοί έχουν γίνει σε παραλιακές περιοχές και σε αυτές που υπολογίζουμε να κάνουμε 3 ψεκασμούς, κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου». Επεσήμανε πως «για το δάκο θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα το Σεπτέμβριο και αυτό θα εξαρτηθεί από την υγρασία και τη θερμοκρασία”, αλλά βεβαίωσε ότι “φέτος είναι υποδεκαπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού και του προηγούμενου χειμώνα».
Για τις περιοχές που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα δολωματικοί ψεκασμοί, λόγω του άγονου μέρους του διαγωνισμού γι' αυτές, ο κ. Κυριακόπουλος μας πληροφόρησε ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα γίνει για τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης (Ανδρούσα, Καρποφόρα, Αγριλιά - Αμφιθέα, Μαγγανιακό) και τους Κωνσταντίνους στο Δήμο Οιχαλίας. Στα χωριά αυτά που θα γίνουν ψεκασμοί Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, οι παραγωγοί θα καταβάλουν την προβλεπόμενη εισφορά 0,03 ευρώ το κιλό, δηλαδή 30 ευρώ ο τόνος ελαιολάδου. 
Για τις περιοχές και τα χωριά του Δήμου Πύλου - Νέστορος (Πύλος - Πύλα, Καλλιθέα, Ευαγγελισμός, Μεθώνη, Καινούργιο Χωριό, Χωματάδα, Μεσοχώρι, Φοινικούντα και Χρυσοκελλαριά) και για το Προσήλιο στο Δήμο Δυτικής Μάνης, λόγω της καθυστέρησης των διαδικασιών οι δήμοι δεν αποδέχθηκαν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.»

ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ

Ακόμα, ο διευθυντής παρατήρησε ότι «επιβάλλεται να γίνουν επιμελείς ψεκασμοί για γλοιοσπόριο και κερκόσπορα, με χαλκούχα και στρομπιλουρίνες, σε ευαίσθητες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος και σε αυτές που πέρυσι είχαν προβλήματα από τους συγκεκριμένους μύκητες». Παρατήρησε πως οι παραγωγοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθούν τον ελαιόκαρπο στα κτήματά τους.
Γ.Σ.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.