ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΕΝΦΙΑ: Πως θα εκτυπώσετε τα ειδοποιητήρια και το εκκαθαριστικό

29 Αυγούστου 2017






Ολοκληρώθηκε προχθές (27/08/2017) η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2017 για πάνω από 7 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η Δ.ΗΛΕ.Δ. όπως και πέρσι έχει προσθέσει στην εφαρμογή του Ε9 περιουσιολογίου, εκτός από το εκκαθαριστικό και τα δύο ειδοποιητήρια για τις δόσεις και τον φόρο μαζί με την ταυτότητα οφειλής.

Αναλυτικά μπορείτε να τα εκτυπώσετε  αφού κάνετε είσοδο με τους κωδικούς σας στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ως εξής:

1. Επιλέγετε την Εφαρμογή του Περιουσιολογίου Ε9
ή μπορείτε  κατευθείαν από τον σύνδεσμο αυτό: https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx  βάζοντας τους σχετικούς κωδικούς που διατηρείτε στο taxisnet.

2. Στην συνέχεια και μέσα στην εφαρμογή του Ε9,  Επιλέγετε το έτος 2017

3. Στο κάτω μέρος υπάρχουν τρεις επιλογές:
• Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2017 (σε αρχείο .pdf)
• Εκτύπωση Ειδοποίησης πληρωμής φόρου (σε αρχείο .pdf)
• Στοιχεία δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Η εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου για το 2017

Το εκκαθαριστικό 2017 - Επεξηγήσεις εκκαθαριστικού

(Στοιχεία εκκαθάρισης ΕΝ.Φ.Ι.Α.) Στήλη «ΠΙΝΑΚΑΣ»: Στη στήλη αυτή αναγράφονται οι αριθμοί 1 ή 2, οι οποίοι αναφέρονται στους Πίνακες 1 και 2, αντίστοιχα, της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9). Αν είναι διαγραμμισμένος ο αριθμός 1 ή 2, αυτό δηλώνει ότι δεν υπάρχουν εμπράγματα δικαιώματα στον πίνακα αυτόν. (π.χ. διαγραμμισμένος ο αριθμός 2, δηλώνει ότι ο φορολογούμενος δεν έχει αναγράψει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων αγροτεμάχια).

(Στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός και εκτός σχεδίου - Πίνακας 1 εντύπου Ε9) Στήλη «βάση υπολογισμού»: Η στήλη αυτή υποδιαιρείται σε 3 στήλες, «Τιμή Ζώνης», «Συνολική Τιμή Εκκίνησης Οικοπέδου» και «Τιμή Εκκίνησης».

Η Τιμή Ζώνης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του κύριου φόρου κάθε είδους κτίσματος, ανεξάρτητα αν η αξία αυτού υπολογίζεται με Τιμή Ζώνης ή Ελάχιστο Κόστος Οικοδομής. Από την Τιμή Ζώνης προκύπτει η τιμή του Βασικού Φόρου, η οποία πολλαπλασιάζεται με τους συντελεστές του κτίσματος (όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο Α2. του άρθρου 4 του ν. 4223/2013), και το γινόμενο αυτό είναι ο κύριος φόρος του κτίσματος.
Χρησιμοποιείται επίσης και για τον προσδιορισμό της Συνολικής Τιμής Εκκίνησης Οικοπέδου, από την οποία προκύπτει η αξία του οικοπέδου, από τη διαίρεση της οποίας με τα τετραγωνικά μέτρα του οικοπέδου, προκύπτει η μοναδιαία αξία του οικοπέδου, και από αυτήν ο συντελεστής φόρου, που πολλαπλασιάζεται με τους συντελεστές του οικοπέδου (όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο Β1. του άρθρου 4 του ν. 4223/2013), και το γινόμενο αυτό είναι ο κύριος φόρος του οικοπέδου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μόνη περίπτωση που η αξία του οικοπέδου είναι διαφορετική από αυτήν που προκύπτει από τη Συνολική Τιμή Εκκίνησης Οικοπέδου, είναι στις περιπτώσεις που το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, για την οποία δεν ισχύουν οι αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 41 του ν.1249/1982, (δηλαδή η αξία του υπολογίζεται με συγκριτικά στοιχεία) και αυτό γιατί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. η μοναδιαία αξία του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν μπορεί να είναι ανώτερη της τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ελήφθη υπόψη για τον υπολογισμό του Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων έτους 2013.
Η Τιμή Εκκίνησης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας των ειδικών κτιρίων. Χρησιμοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό της αξίας των μονοκατοικιών, κατοικιών, επαγγελματικών στεγών, αποθηκών και θέσεων στάθμευσης, εκτός ΑΠΑΑ. Από την αξία προκύπτει ο συμπληρωματικός φόρος, για τα φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με την κλίμακα, η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013, και για τα νομικά πρόσωπα με βάση τους συντελεστές, οι οποίοι προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013.
Ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων προσδιορίζεται στο άρθρο 32 του ν. 3842/2010.
(Στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός και εκτός σχεδίου - Πίνακας 1 εντύπου Ε9) Στήλη 20: Όταν αναγράφεται «ΝΑΙ», το ακίνητο έχει δηλωθεί ως ηλεκτροδοτούμενο, «ΟΧΙ», το ακίνητο έχει δηλωθεί ως μη ηλεκτροδοτούμενο και όταν αναγράφεται «ΕΡΓ» το ακίνητο έχει δηλωθεί ως ηλεκτροδοτούμενο με εργοταξιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
(Στοιχεία γηπέδων - Πίνακας 2 εντύπου Ε9) Στήλη «βάση υπολογισμού»: Η στήλη αυτή υποδιαιρείται σε 2 στήλες, «Α.Β.Α. κύριου φόρου» και «Α.Β.Α. ή Ε.Β.Α. συμπληρωματικού φόρου».
Στη στήλη του κύριου φόρου αναγράφεται η Αρχική Βασική Αξία (Α.Β.Α.). Από την Α.Β.Α. προκύπτει ο συντελεστής θέσης, η οποία πολλαπλασιάζεται με τους συντελεστές του γηπέδου, όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο Β2. του άρθρου 4 του ν. 4223/2013, και το γινόμενο αυτό είναι ο κύριος φόρος του γηπέδου.
Στη στήλη του συμπληρωματικού φόρου, αναγράφεται Α όταν η αξία του γηπέδου υπολογίζεται με Α.Β.Α. και Ε όταν η αξία του γηπέδου υπολογίζεται με Ειδική Βασική Αξία (Ε.Β.Α.).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχει περίπτωση η Α.Β.Α. του κύριου φόρου να είναι μικρότερη από την Α.Β.Α. του συμπληρωματικού φόρου και αυτό γιατί για τον υπολογισμό του κύριου φόρου των γηπέδων, λαμβάνεται η ελάχιστη Α.Β.Α. της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει το γήπεδο.
Ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας των γηπέδων προσδιορίζεται στο άρθρο 32 του ν. 3842/2010.
Υπενθυμίζεται ότι η οφειλή ΕΝΦΙΑ με τα ποσά των δόσεων και τις σχετικές ημερομηνίες καταβολής, είναι διαθέσιμη και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση των φορολογουμένων στο taxisnet.

taxheaven
ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...