ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Ριζικές αλλαγές στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων

28 Απριλίου 2017 


Ριζικές αλλαγές στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων σχεδιάζονται με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών λόγω της ανάγκης των χρηματοπιστωτικών
ομίλων να περιορίσουν το κόστος τους και να προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστήριξαν στελέχη των ελληνικών τραπεζών στο 4th Digital Finance Forum με τίτλο «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην εποχή του phygital».
Το κεντρικό μήνυμα ήταν πως τα καταστήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά με σαφώς διαφορετική μορφή, καθώς θα συνδυάζουν πολύ περισσότερες αυτοματοποιημένες συναλλαγές και μικρότερο αριθμό εργαζομένων. Θα πρόκειται για ένα μίγμα φυσικού (physical) και ψηφιακού (digital) καταστήματος που θα αποκαλείται «phygital».
Ειδικότερα, ο Γιώργος Κωστόπουλος από το τμήμα «Customer Innovation, Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα» του ομίλου Πειραιώς σημείωσε πως το e-branch της Τράπεζας αποτελεί το πρώτο βήμα για τον γάμο μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού καταστήματος. Έτσι, το e-Branch διαθέτει «ταμείο από απόσταση», δωρεάν wi-fi και έχει καταφέρει να μειώσει τις μικροσυναλλαγές του κοντινού φυσικού καταστήματος κατά 64%.
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί μάλιστα η θετική ανταπόκριση των ηλικιωμένων πελατών: «Έχουμε πελάτες όλων των ηλικιών και μάλιστα πολλούς ηλικιωμένους. Παρατηρούμε μάλιστα συχνά πως πολλοί εξ’ αυτών που ήταν αρχικά διστακτικοί, όχι μόνο προσαρμόζονται γρήγορα και επανέρχονται, αλλά επίσης προτρέπουν και άλλους συνομηλίκους τους να έρθουν στο e-Branch. Χαριτολογώντας θα έλεγα πως σε περιόδους καταβολών των συντάξεων, το ηλεκτρονικό μας κατάστημα μοιάζει με ένα μοντέρνο ΚΑΠΗ».
Ο Παναγιώτης Οικονόμου, επικεφαλής τομέα «Contact Center και i-Bank Stores» της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -2,43%, συμφώνησε με τον Κωστόπουλο τόσο στη διαφαινόμενη «phygital» μορφή των καταστημάτων, όσο και στη χαρακτηριστική προσαρμοστικότητα των ατόμων μεγάλης ηλικίας στα ηλεκτρονικά καταστήματα.
«Τα καταστήματα θα παραμείνουν κομβικά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών, αλλά θα αλλάξουν. Η νέα μορφή των καταστημάτων θα πρέπει: α) Να προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες β) Να επιλύει τα προβλήματα του πελάτη μέσα στο κατάστημα και γ) Να αποτελεί ψηφιακό πρεσβευτή.
Θα δούμε και στην Ελλάδα καταστήματα “phygital”. Άλλωστε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργούν καταστήματα όπου γίνονται ψηφιακές συναλλαγές με την υποστήριξη 1-2 υπαλλήλων» υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, συμπληρώνοντας τις πολύ θετικές εντυπώσεις για την πορεία των i-Bank Stores: «Έχουν συμβάλλει πολύ στη μείωση της ουράς στα πολυσύχναστα καταστήματα και θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό τους» (στα πέντε ήδη λειτουργούντα θα προστεθούν άλλα φέτος, εξέλιξη που θα συνεχιστεί και στο μέλλον).
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γέλφη Σαμπατακάκη, διευθύντριας Marketing και Επικοινωνίας Retail Banking της Eurobank. «Ο ρόλος του φυσικού καταστήματος έχει αλλάξει με έντονη στροφή προς τα ηλεκτρονικά μέσα συναλλαγών, ιδίως μετά την επιβολή των capital controls και του νόμου για τη θέσπιση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος. Θα πρέπει να δημιουργούμε συνεχώς “phygital” εμπειρίες, πράγμα που στην Eurobank κάνουμε μέσα από πολλούς τρόπους».
Η κα Σαμπατακάκη αναφέρθηκε επίσης στην πολύ ικανοποιητική πορεία του πιλοτικού καταστήματος (“Pilot Branch”) στο Κολωνάκι, όπου μεταξύ άλλων στόχο έχει να εξαφανίσει το έγχαρτο προωθητικό υλικό. Επίσης, η κα Σαμπατακάκη μίλησε και για τους “Digital Experts”, δηλαδή τη συνεργασία της Τράπεζας με πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέσω της οποίας φοιτητές εκπαιδεύουν τους πελάτες στον ψηφιακό κόσμο του καταστήματος.

euro2day , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη