ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Εφορία: Ποιοι θα πάρουν πίσω το τέλος επιτηδεύματος που έχουν πληρώσει

28 Απριλίου 2017





H εφορία επιστρέφει φόρους; Κι όμως, καθώς σύμφωνα με εγκύκλιο εγκύκλιο που εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, επιστρέφονται τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος που
υποχρεώθηκαν να καταβάλουν εντός του 2015 για τις χρήσεις 2011 και 2012 ή για τα οικονομικά έτη 2012 και 2013 όσες εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα υπέβαλαν εκ των υστέρων εκπρόθεσμες δηλώσεις διακοπής δραστηριοτήτων με ημερομηνίες πραγματικής διακοπής πριν το 2011.
Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή οι απαιτήσεις κατά του Δημοσίου για επιστροφή των ποσών του τέλους επιτηδεύματος που κατέβαλαν για τα οικονομικά έτη 2012 και 2013 όσες εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα είχαν παύσει να λειτουργούν πριν το 2011 δεν έχουν παραγραφεί, καθώς η τριετής περίοδος παραγραφής, την οποία προβλέπει το δημόσιο λογιστικό, αρχίζει να μετρά όχι από τη λήξη των οικονομικών ετών στα οποία υποβλήθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για τις συγκεκριμένες χρήσεις, δηλαδή όχι από την 1η-1-2013 ή από την 1η-1-2014, αλλά από το 2015, δηλαδή από τότε που καταβλήθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά.
Ειδικότερα, βάσει της εγκυκλίου, στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών όπου το τέλος επιτηδεύματος για το διάστημα μετά την εκπρόθεσμη διακοπή έχει ενδεχομένως ήδη καταβληθεί, για όσα τέλη επιτηδεύματος έχουν βεβαιωθεί και καταβληθεί για τα οικονομικά έτη 2012 και 2013, η τριετής παραγραφή της κάθε απαίτησης κατά του Δημοσίου για επιστροφή του τέλους αυτού δεν ξεκινά από τον χρόνο βεβαίωσης του σχετικού ποσού ή από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του κάθε νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας διότι δεν κατέστη τότε αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, αλλά από τον χρόνο καταβολής του, δηλαδή από τότε που ήταν δυνατή η δικαστική επιδίωξή του κατά του Δημοσίου.
Συνεπώς, οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα των παραπάνω περιπτώσεων δικαιούνται να πάρουν πίσω τα ποσά των τελών επιτηδεύματος που κατέβαλαν αδίκως στο Ελληνικό Δημόσιο.

imerisia , https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: