ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

ATHIOOC 2017: Βραβεία σε 3 λάδια από την Τριφυλία

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Βραβείο απέσπασαν τρία  από τα ελαιόλαδα της Τριφυλίας στον διεθνή διαγωνισμό «Athena International Olive Oil Competition (ATHIOOC 2017)» που πραγματοποιήθηκε στην Costa Navarino.
Η απονομή των βραβείων έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα και μεταξύ άλλων τιμήθηκαν τα ελαιόλαδα Greek pony farm (παραγωγός οικογένεια Νικολακόπουλου)  «Liá Priemium» (παραγωγός: Liá – Xρ. Στριμπάκου, Φιλιατρά) και «Βάτσικο» (παραγωγός: Α.Σ. Ελαιώνας - Γαργαλιάνοι).
Στη διοργάνωση συμμετείχε και ο Δήμος Τριφυλίας, και στην απονομή των μεταλλίων βρέθηκε εκεί ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος.
Μάλιστα σε σχετική ενημέρωση του δήμου σημειώνεται: 
«Επιτυχημένη και ουσιαστική ήταν η τελετή απονομής μεταλλίων και ειδικών βραβείων του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου "Athena", που συνοδεύτηκε από τη μεγαλύτερη γευσιγνωστική παρουσίαση ελαιολάδων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Διεξήχθη το Σάββατο 22 Απριλίου στο ξενοδοχείο "King George II" με την παρουσία μεγάλου μέρους των Ελλήνων βραβευμένων ελαιοπαραγωγών και απρόσμενα πολλές παρουσίες από το εξωτερικό. Αυτοί, αλλά και άλλοι επισκέπτες, επαγγελματίες εστίασης, πώλησης τροφίμων, δημοσιογράφοι κ.ά., καθώς και ελαιόφιλοι καταναλωτές, περισσότερα από 250 άτομα, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα 175 διακεκριμένα ελληνικά και ξένα ελαιόλαδα, ανάμεσά τους και κορυφαία του κόσμου. 
Εκτός από τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς που ήρθαν στην απονομή μεταλλίων και διακρίσεων του "Athena International Olive Oil Competition (ATHIOOC 2017)" από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στην τελετή παρέστησαν ελαιοπαραγωγοί από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Είμαστε υπερήφανοι για τη βράβευση  των ελαιόλαδων της Τριφυλίας Greek pony farm,  Liá Priemium και Βάτσικο. 
Η διοργάνωση εκπλήρωσε τους βασικούς στόχους της: συμβολή στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου, στην προβολή και τις πωλήσεις των ελληνικών βραβευμένων ελαιολάδων σε Ελλάδα και διεθνώς. 
Ο διαγωνισμός "Athena International Olive Oil Competition" οργανώθηκε φέτος στην Costa Navarino Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή 295 δειγμάτων -το 47% των οποίων προέρχονταν από το εξωτερικό- και κριτική επιτροπή αποτελούμενη κατά τα 2/3 από αναγνωρισμένους ξένους κριτές. Διεξήχθη με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου».

ΑΠΟ  https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη