ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Παράθυρο ρύθμισης οφειλών για χιλιάδες επαγγελματίες

28 Απριλίου 2017







Παράθυρο ρύθμισης οφειλών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ ανοίγει η
ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το άρθρο 15 δίνει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών μεταξύ των οφειλετών και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για ρύθμιση της οφειλής ακόμη και σε 150 δόσεις. Οι εξειδικεύσεις και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.
Τα χρέη εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών εκτιμώνται σε περίπου 30 δισ. ευρώ. Το ΚΕΑΟ, στην τελευταία έκθεσή του για το δ΄ τρίμηνο του 2016, πριν δηλαδή την μεταφορά σε αυτό όλων των οφειλών, ακόμη κι αυτών κάτω από 5.000 ευρώ, διαχειριζόταν χρέη 17,5 δισ. ευρώ.
Η σχετική διάταξη του νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή αναμένεται ως «σανίδα σωτηρίας» από χιλιάδες οφειλέτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έσπευσαν τους τελευταίους μήνες να καταβάλλουν τις νέες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, αυξάνοντας έτσι την εισπραξιμότητα του ταμείου από μη μισθωτούς ασφαλισμένους.
Η ένταξή τους στο σύστημα παρότι δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και εξακολουθούν να στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχει βοηθήσει την εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ. Η διατήρησή τους όμως, στο σύστημα αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας καθώς θα κρίνει τελικά, το μέλλον του υπερ-ταμείου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στην εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ της τάξης των 100 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο το έτους, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αλλά και στον εξωδικαστικός συμβιβασμός που προβλέπει τη δυνατότητα να γίνονται ρυθμίσεις στις περιπτώσεις που υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με την υπουργό, ο νόμος θα εξειδικευτεί με υπουργικές αποφάσεις προκειμένου οι ασφαλισμένοι που καταβάλλουν εισφορές να μπορούν να είναι συνεπείς και και παράλληλα ασφαλιστικά ενήμεροι. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι αυτές οι ρυθμίσεις να γίνουν τους επόμενους μήνες, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Αναλυτικά, στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, αν και εξαιρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, προβλέπεται η δυνατότητα των Ταμείων και κατά συνέπεια του ΚΕΑΟ, να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες, με τους όρους που προβλέπονται στο νόμο. Στη διαδικασία δύναται να ενταχθούν και χρέη κάτω των 20.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120 ενώ η κατώτερη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
Για οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ (αφορά κυρίως αγρότες), το ανώτατο όριο δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36.
Εφόσον το ΚΕΑΟ υπογράψει την συμφωνηθείσα σύμβαση αναδιάρθρωσης θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων καθώς και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη. Επίσης, θα αναστέλλεται κάθε ποινική δίωξη και θα αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε για τις συγκεκριμένες οφειλές.
Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΚΕΑΟ μάλιστα, όποιοι οφειλέτες δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, θα τεθούν σε κλοιό αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών.
Μάλιστα, ο πήχης για τα έσοδα του Κέντρου έχει ανέβει, όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό για το 2017, καθώς προσβλέπει πλέον στην είσπραξη 1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 750 εκατ. ευρώ το 2016, ο οποίος υπερκαλύφθηκε. Στο στόχαστρό του θα τεθούν ακόμη και οι μη ρυθμισμένες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, αλλά και μη ρυθμισμένες παλαιές οφειλές που δεν έχουν δημιουργηθεί εντός 6μήνου από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή, οφειλές ασφαλισμένων που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης ή υπό καθεστώς εκκαθάρισης κ.ά.
Για να επιτευχθεί ο στόχος, το ΚΕΑΟ σχεδιάζει επίσης αποστολή ειδοποιητηρίων μέσα σε ένα 3μηνο από την ένταξη και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης 70 ημέρες μετά την απώλεια της ρύθμισης. Το ποιοι οφειλέτες θα επιλεγούν πρώτοι καθορίζεται από το ύψος και την παλαιότητα της οφειλής, το προφίλ, τη συμπεριφορά και τη νομική μορφή του οφειλέτη όπως και τη δυνατότητα είσπραξης.
Μείζονος σημασίας είναι να διορθωθούν τα μητρώα και να διαχωριστούν οι εισπράξιμες από τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές. Όπως μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, η καταβολή τρεχουσών εισφορών και ενός «εύλογου ποσού» κάθε μήνα έναντι της οφειλής θα λαμβάνεται υπόψη υπέρ του οφειλέτη.
Μάλιστα, λόγω της αύξησης των οφειλετών θα αυξηθεί ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων που θα αποστέλλει καθημερινά το ΚΕΑΟ, ενώ ενεργοποιείται και η διασύνδεση με τη φορολογική διοίκηση για την άντληση πληροφοριών για τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη αλλά και για τη λήψη στοχευμένων μέτρων κατά των περιουσιακών του στοιχείων.

Euro2day , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: