ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Επιστρέφει στην Ελλάδα κλεμμένη σαρκοφάγος ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών

12/02/2017

 

 

 

Το αρχαίο ανάγλυφο είχε εξαχθεί από τη χώρα μας το 1988 

Στην Ελλάδα επιστρέφει από τις ΗΠΑ, το τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου,
που είχε κλαπεί το 1988 και για 30 χρόνια ταξίδεψε σε Ευρώπη και Αμερική. Κατασχέθηκε τον Ιανουάριο από γκαλερί του κεντρικού Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, όπου εκτίθετο ως κεντρικό κομμάτι έκθεσης. Η μαρμάρινη σαρκοφάγος χρονολογείται από το 200 μ.Χ και δείχνει στιγμιότυπο μάχης μεταξύ ελλήνων και τρώων πολεμιστών.

Η επίσημη τελετή επαναπατρισμού, καθώς και το σχετικό πρωτόκολλο πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ.

«Αρχαιότητες που διακινήθηκαν παράνομα συχνά αποκτούν μία επίφαση νομιμότητας με το πέρασμα του χρόνου ή την αλλαγή ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Βανς και προσέθεσε: «Γκαλερί, οίκοι δημοπρασίας και συλλέκτες τέχνης, ωστόσο πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί το Γραφείο μου και οι συνεργάτες μας στις αρχές παρακολουθούν στενά τους καταλόγους και τις πωλήσεις αντικειμένων ύποπτης ή αμφίβολης προέλευσης. Καθώς οι λεηλασίες γίνονται πιο συχνές, οι συλλέκτες θα πρέπει να πράττουν πιο αυστηρό έλεγχο όταν πρόκειται να εκτιμήσουν αν ένα αντικείμενο έχει αποκτηθεί παράνομα. Αν πράττουν διαφορετικά αποτελεί σιωπηλή έγκριση μίας απαράδεκτης πρακτικής μέσω ηθελημένης άγνοιας».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας δήλωσε ότι το τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου, θα εκτίθεται στο εξής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα και ότι θα γίνεται ειδική αναφορά στη συμβολή του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν στον επαναπατρισμό του. «Δυστυχώς στα παρελθόν, η χώρα μας υπέφερε από σκληρή και διαρκή παράνομη διακίνηση μοναδικών αρχαίων τεχνουργημάτων και ακόμα μέχρι και σήμερα ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς μας παραμένει διασκορπισμένο στον κόσμο».


ΑΠΟ  http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: