ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Εκπρόσωπος ΓΕΣ: Η βόμβα στο Κορδελιό θα σκότωνε σε ακτίνα 1.800 μέτρων!

12/2/2017

 

 

Αναλυτικά στοιχεία για τη βόμβα που απενεργοποιήθηκε πριν από λίγε ώρες στην περιοχή του Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονικης έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχης Νικόλαος Φανιός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη λήξη συναγερμού της επιχείρησης απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για βόμβα αμερικανικής προέλευσης, η οποία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, επειδή όταν έπεσε στο έδαφος η περιοχή ήταν έλος. Το μήκος της είναι 1,5 μέτρο και το βάρος της 275 λίβρες, ενώ σε περίπτωση έκρηξης, σύμφωνα με τον κ. Φανιό, τα θραύσματά της θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον αν βρισκόταν σε απόσταση 1800 μέτρων. Σε περίπτωση, άλλωστε, που χτυπούσε πάνω της ο εκσκαφέας, κατά τη διάρκεια των έργων στο βενζινάδικο, η κατάσταση, όπως είπε, θα ήταν διαφορετική από αυτήν που είχαμε σήμερα.
«Ήταν ένα περιστατικό που είναι σύνηθες για τον Στρατό. Αυτό που ήταν κάπως το ξένο και το απόκοσμο, είναι ότι ήταν μέσα σε αστικό ιστό και χρειάστηκε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας που πήραμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού. «Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" έχουμε απενεργοποιήσει παρόμοιες βόμβες, αλλά δεν χρειάστηκε επιχείρηση σε τόσο μεγάλη έκταση γιατί ήταν ανοιχτός ο χώρος. Ελήφθησαν τότε ακριβώς τα ίδια μέτρα ασφαλείας απλώς δεν υπήρχαν σπίτια, δεν ήταν μέσα σε αστικό ιστό» πρόσθεσε.
Με αφορμή, όπως ανέφερε, όσα ακούστηκαν την τελευταία εβδομάδα για υπέρμετρα μέτρα ασφαλείας, υπογράμμισε ότι «ο Στρατός σχεδιάζει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και τις διαδικασίες που προβλέπονται από όλα τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ, τα διεθνή και της ΕΕ, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι για το τι θα συμβεί. Σχεδιάζουμε βλέποντας το δυσμενέστερο σενάριο. Γι' αυτό το περιστατικό, με τη γόμωση που υπήρχε και για τη βόμβα που υπήρχε, αυτά τα πρότυπα και τα στάνταρντς έλεγαν ότι έπρεπε να γίνει ένας κύκλος με ακτίνα 1900 μέτρα όπως και έγινε. Σε αυτά δεν κάνουμε πίσω. Τηρούμε τις αρχές και τις διαδικασίες που έχουμε. Από την άλλη όλα έγιναν στην εντέλεια όπως κάθε φορά».
Για τη βόμβα επισήμανε ότι εξωτερικά είναι διαβρωμένη αλλά τόνισε ότι αυτό που ανησυχούσε το στρατό ήταν ότι ο πυροδοτικός μηχανισμός ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό εμπεριείχε παραπάνω κινδύνους. «Προτιμούμε τους μηχανισμούς αυτούς να τους βλέπουμε εξουδετερωμένους ή διαβρωμένους παρά σε αυτή την πολύ καλή κατάσταση που ήταν σήμερα. Παρ όλα αυτά χρειάστηκε μόνο μια προσπάθεια να κάνουμε ήταν επιτυχής, αφαιρέθηκε ο πυροδοτικός μηχανισμός, οπότε όλα πήγαν καλά» υπογράμμισε.
Την εξουδετέρωση έκανε η ομάδα ναρκαλιείας του τάγματος εκκαθαρίσεως ναρκοπεδίων ξηράς η οποία έχει ομάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο διοικητής του Τάγματος από την Αθήνα, κατόπιν διαταγής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο διοικητής του τάγματος επέβλεπε και συντόνιζε την όλη επιχείρηση. «Το προσωπικό μας είναι εκπαιδευμένο στο εξωτερικό και μπορεί να επέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί σε δύο φάσεις, ήδη τελείωσε η πρώτη φάση, έχει αφαιρεθεί με ασφάλεια ο πυροδοτικός μηχανισμός έχει αδρανοποιηθεί το πυρομαχικό. Από εκεί και πέρα θα μεταφερθεί σε συγκεκριμένο χώρο και εκεί θα γίνει η τελική εξουδετέρωσή του που δεν θα είναι μιας τεράστιας έκρηξης βόμβας. Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και θα γίνουν επί τόπου, στο πεδίο» ανέφερε. Για την επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας χρησιμοποιήθηκε ειδικός μηχανισμός, συνδυασμός ενσύρματης και ασύρματης τεχνολογίας, που κάνει από απόσταση την αφαίρεση του πυροδοτικού μηχανισμού.

Ο κ. Φανιός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο φόρος αίματος αυτής της μονάδας του στρατού είναι πολύ μεγάλος και είπε ενδεικτικά: «Από το 1954 που έχει ιδρυθεί, έχει θρηνήσει 31 νεκρούς. Έχει εκκαθαρίσει πάνω από 800.000 στρέμματα, πάνω από 450.000 νάρκες και 800.000 χειροβομβίδες».
Απευθυνόμενος σε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του στρατού με την Περιφέρεια, τους δήμους, με όλους τους αρμόδιους φορείς, την Ελληνική Αστυνομία και την πυροσβεστική.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...