ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Επανέρχεται πρόταση για την «Αστυνομία Φύσης»

 
 21/7/2016









Την ιδέα της ίδρυσης μιας «Αστυνομίας Φύσης», για να περιπολεί στα εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων προκειμένου να πατάξει το περιβαλλοντικό έγκλημα, επαναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μέσω του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, επιχειρείται να μπουν οι βάσεις προκειμένου να 
δημιουργηθεί ένα ενιαίο Ελληνικό Σώμα Φύλαξης της Φύσης. Όπως ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, στόχος του νέου σώματος θα είναι η πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική ύπαιθρο, όπως της λαθροθηρίας, της παράνομης υλοτομίας, της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων, της παράνομης μανιταροσυλλογής και αποψίλωσης πολύτιμων βοτάνων κ.λπ.

Σήμερα, την ελληνική φύση... εποπτεύουν τρία σώματα: η ομοσπονδιακή θηροφυλακή με 250 άτομα, τα δασαρχεία με περίπου 3.000 δασοφύλακες και οι λιγοστοί φύλακες των φορέων διαχείρισης.

«Έχουμε καταγγελίες, π.χ. από το δασαρχείο Κόνιτσας, ότι αλλοδαποί, οπλισμένοι σαν αστακοί, εισέρχονται με τα κοπάδια τους στα ελληνικά βοσκοτόπια και απειλούν τους έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι φοβούνται να οδηγήσουν στις συγκεκριμένες περιοχές τα ζώα τους για βόσκηση. Έχουμε εντοπίσει ελληνικά άγρια βότανα να πωλούνται στη γερμανική αγορά ως προϊόν γειτονικής μας χώρας, στην οποία τα συγκεκριμένα είδη δεν φύονται. Είναι εκτεταμένη η παράνομη μανιταροσυλλογή, η λαθροθηρία, η παράνομη απόθεση τοξικών αποβλήτων κ.λπ.» τόνισε ο κ. Τσιρώνης, επισημαίνοντας την ανάγκη της δημιουργίας του Σώματος Φύλαξης της Φύσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, διερευνάται εάν μπορεί να στελεχωθεί με δημοσίους υπαλλήλους, αν και με δεδομένες τις μνημονιακές δεσμεύσεις περί προσλήψεων, είναι πιθανότερο να στελεχωθεί με συμβασιούχους. Τα έξοδα θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο, αν εξαλειφθεί η δέσμευση του 97,5% των πόρων του για τον «εμπλουτισμό» των δημοσίων ταμείων, ή από τα έσοδα που προκύπτουν από τις άδειες κυνηγιού, τα οποία υπολογίζονται στα 15 με 20 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα θέματα θηρευτικής νομοθεσίας. Επίσης, θα δημιουργηθεί Εθνική Επιτροπή για τη Διαχείρισης της Άγριας Πανίδας ως ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου, το οποίο θα βοηθά τις υπηρεσίες στη λήψη αποφάσεων όπως για τις ρυθμιστικές διατάξεις για το κυνήγι, οι οποίες σήμερα βασίζονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, σε στατιστικούς αριθμούς που δίνουν οι κυνηγοί και όχι σε επιστημονικά κριτήρια.

Ακόμη, διερευνάται από το υπουργείο ο τρόπος έκδοσης των αδειών θήρας με αυτόματο ηλεκτρονικό τρόπο για μείωση της γραφειοκρατίας και ο καλύτερος οικονομικός έλεγχος κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι συλλέγουν τα χρήματα από τα τέλη έκδοσης των αδειών καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, υπάρχουν καταγγελίες για διασπάθιση χρήματος. Σήμερα στην Ελλάδα οι κυνηγοί φτάνουν τις 250.000, ενώ υπολογίζεται ότι… κυκλοφορούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο κυνηγετικά όπλα, εκ των οποίων πολλά ανήκουν σε πολίτες που δεν έχουν άδεια κυνηγιού.

Γενικότερα, όσον αφορά το πόρισμα της αξιολόγησης των απόψεων του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, ο κ. Τσιρώνης τόνισε πως έγινε η αρχή για να εκσυγχρονιστεί το κυνήγι στη χώρα μας, δεδομένου ότι πρόκειται για μια νόμιμη δραστηριότητα που αφήνει οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συχνά όμως παρατηρούνται εκτεταμένες παρανομίες κατά την άσκησή της.

Μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πόρισμα.

Στην ιστοσελίδα του εθνικού διαλόγου για το κυνήγι σχεδιάζεται να υπάρχουν όλα τα θέματα που αφορούν στο κυνήγι (μελέτες, λίστα με σχετική βιβλιογραφία, οικονομικά στοιχεία κ.λπ.), τα οποία θα εμπλουτίζονται με επιπλέον στοιχεία και θα ενημερώνονται τακτικά.
ΑΠΟ http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...