ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

Μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές από Σεπτέμβρη

21/07/2016

 

 

 

Στις 2 Αυγούστου το πρώτο πακέτο περικοπών στις επικουρικές - Μειώσεις 8%-10% για τους δημοσίους υπαλλήλους

Οι επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι οι πρώτες που θα μπουν στο στόχαστρο των περικοπών, καθώς η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) δεν αντιμετώπισε «τεχνικές» δυσκολίες κατά τη διαδικασία επαναυπολογισμού τους.

Στην πρώτη «φουρνιά» ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το απόγευμα της 1ης Αυγούστου θα περιλαμβάνονται οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και ένα μέρος των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων.

Το πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνει περίπου 300.000 επαναυπολογισμένες συντάξεις, δηλαδή το 25% των επικουρικών. Οι «χαμένοι» του Αυγούστου δε θα ξεπερνούν τις 15.000 και τα ποσοστά των μειώσεων θα κυμαίνονται από 8% έως  10%.

Συνολικά εκτιμάται ότι περικοπές από 2 ευρώ έως 350 ευρώ θα υποστούν περίπου 250.000 επικουρικές συντάξεις.

Ο κύριος όγκος των περικοπών είτε για επικοινωνιακούς λόγους, είτε λόγω καθυστέρησης της ΗΔΙΚΑ, θα γίνει αντιληπτός στις 2 Σεπτεμβρίου. Στο πακέτο του Σεπτεμβρίου θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς καθώς αναμένονται μειώσεις έως 40% στις επικουρικές του ΙΚΑ, των τραπεζοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων ΔΕΚΟ, των εμποροϋπαλλήλων, των βενζινοπωλών, των ναυτικών πρακτόρων και των συνταξιούχων του ΝΑΤ.

Οι περικοπές ισχύουν από την 1η Ιουνίου. Τα αναδρομικά ποσά θα παρακρατηθούν ισόποσα από τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Το «ψαλίδι» γλιτώνουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.300 ευρώ. Όπως έχει διευκρινιστεί για την εφαρμογή του ορίου των 1.300 ευρώ λαμβάνεται υπόψη το ποσό των συντάξεων που καταβάλλονται στο συνταξιούχο από οποιαδήποτε αιτία συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσό μόνο της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και των εισφορών που προβλέπει ο νόμος 3986 του 2011 (Ειδική Εισφορά Επικουρικής Ασφάλισης, εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 που παίρνουν από 1.700 ευρώ και άνω, εισφορά στους συνταξιούχους ΕΤΑΤ). Δηλαδή λαμβάνονται υπόψη όλες οι κύριες και επικουρικές συντάξεις που εισπράττει ο δικαιούχος (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου). Αντίθετα δεν λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας.

Ορισμένες κατηγορίες «γλιτώνουν» τις περικοπές στο νήμα καθώς η διαφορά που προκύπτει από τον επαναυπολογισμό καλύπτεται από τις περικοπές των μνημονίων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Μάλιστα, σε λίγες περιπτώσεις προκύπτουν και αυξήσεις καθώς το νέο μεικτό ποσό πέφτει κάτω από το όριο των 300 ευρώ και δεν θα έχουν πλέον κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ.


Μέτρα για την ενίσχυση των χαμένων του ΕΚΑΣ εξετάζει η κυβέρνηση

Την ερχόμενη εβδομάδα στο ΚΥΣΚΟΙΠ θα ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ. Το κονδύλι που θα χρησιμοποιηθεί θα προέρχεται από το πλεόνασμα και όπως τόνισε ο  υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος για την χρήση του δεν απαιτείται η έγκριση των θεσμών . Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος απέφυγε να προσδιορίσει τη μορφή της ενίσχυσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα είναι επιδότηση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ αφού οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν ενταχθεί ήδη στα κοινωνικά τιμολόγια. 

Οι « χαμένοι» που θα φθάσουν συνολικά τις 380.000, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ενισχύονται κάθε χρόνο έως το 2018 που αναμένεται να ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός των κύριων συντάξεων, από τον οποίο εκτιμάται ότι θα προκύψουν αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις!


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...