ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Τη Δευτέρα πληρωμές για υπόλοιπα ενιαίας, συνδεδεμένες για ζωική παραγωγή

22 Ιουλίου 2016



Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τη Δευτέρα 25/7 θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης (βασική και πρασίνισμα) ενώ κατά πάσα πιθανότητα την ίδια ημέρα θα πληρωθούν οι συνδεδεμένες για τη ζωική παραγωγή που περιλαμβάνουν τα
καθεστώτα για αιγοπρόβατα και βοοειδή.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, στα 7,64 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο ορίζεται το ύψος της ενίσχυσης για ορεινές / μεινονεκτικές περιοχές και στους μετακινούμενους από πεδινή σε ορεινή / μειονεκτική περιοχή. Στα 5 ευρώ η ενίσχυση για τις πεδινές περιοχές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν και την ερχόμενη Τρίτη καθώς πρόκειται να καταβληθούν ποσά για μια σειρά καθεστώτων.
Δευτέρα η εξόφληση για βασική και πρασίνισμα, ακολουθούν συνδεδεμένες για αιγοπρόβατα, βοοειδή
Όπως πληροφορήθηκε ο ΑγροΤύπος την ερχόμενη Δευτέρα 25/7θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για ενιαία και πρασίνισμα που θα περιλαμβάνει και ποσά από διορθώσεις και ενστάσεις ενώ εν συνεχεία αναμένεται να καταβληθεί και η συνδεδεμένη για σπόρους σποράς και το Άρθρο 52 που περιλαμβάνει τις συνδεδεμένες για αιγοπρόβατα βοοειδή και κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα.
Το ύψος των ενισχύσεων που θα καταβληθούν έχουν ως εξής:
  • 7,64 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, όπως αυτά ορίζονται στην με αριθμ. πρωτ. 614/52350/12-05-2015 (ΦΕΚ 833/Β/2015) Υπουργική Απόφαση στους δικαιούχους της συνδεδεμένης  στήριξης,κτηνοτρόφους  των  ορεινών / μειονεκτικών/ με ειδικά μειονεκτήματα περιοχών, που εκτρέφουν προβατίνες ή/και αίγες στις περιοχές αυτές και στους κτηνοτρόφους που μετακινούνται από πεδινή σε ορεινή /  μειονεκτική / με ειδικά μειονεκτήματα περιοχή.
  • 5 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, όπως αυτά ορίζονται στην με αριθμ. πρωτ. 614/52350/12-05-2015 (ΦΕΚ 833/Β/2015) Υπουργική Απόφαση στους δικαιούχους της συνδεδεμένης στήριξης, κτηνοτρόφους πεδινών περιοχών που εκτρέφουν προβατίνες ή/και αίγες στις περιοχές αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της συνδεδεμένης στα βοοειδή έχει ορισθεί με προηγούμενη απόφαση στα171,8 ευρώ ανά ζώο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ορισμέμενες εκ των ανωτέρω πληρωμών πιθανόν να πραγματοποιηθούν και την ερχόμενη Τρίτη, καθώς αναμένεται συνολικά να πληρωθούν 40 καθεστώτα.

ΑΠΟ http://filiatranet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: