ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

«Παράθυρο» Σταθάκη για παρέμβαση στις τράπεζες ως προς τις χρεώσεις

ΕΘΝΟΣ On Line
14:01 15/1





Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν συμμορφωθούν με τον ευρωπαϊκό κανονισμό
, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου και βάζει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν για τη χρήση πιστωτικών καρτών, αλλά και στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Διευκρίνισε πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει πρώτη να προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η όποια παρέμβαση, αν χρειαστεί να γίνει από πλευράς κυβέρνησης, «θα είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια και στα πλαίσια των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού».
Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομίας ήταν επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, που υποστήριξε ότι οι καταναλωτές δεν έχουν καμία προστασία από το υπερβολικό κόστος χρήσης που τους επιβάλλουν οι τράπεζες, ιδιαίτερα για τις πιστωτικές κάρτες, αλλά και τις υπέρογκες χρεώσεις στις διατραπεζικές τους συναλλαγές. «Ακόμα και για απλά εμβάσματα οι καταναλωτές πληρώνουν από 2-10 ευρώ. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η υπερβολική χρέωση», σημείωσε
Ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε ακόμα ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεση εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου για τις τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν ανεξέλεγκτα τις υπερβολικές χρεώσεις στις διατραπεζικές συναλλαγές.
Ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι το υπουργείο μόλις τέθηκε σε ισχύ ο ευρωπαϊκός κανονισμός έστειλε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας την άμεση εφαρμογή του στις διατραπεζικές συναλλαγές και προσέθεσε ότι «πρόθεση μας είναι να εφαρμόσουμε πλήρως την κοινοτική οδηγία».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, χαρακτήρισε το πρόβλημα με τις υπερβολικές διατραπεζικές χρεώσεις «σύνθετο και περίπλοκο, ιδιαίτερα όταν αφορά 4μερή συστήματα», για αυτό, όπως είπε, «χρειάζεται μια πιο σύνθετη παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης για να βρεθούν σύννομοι τρόποι».
Τέλος, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει πρώτα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και να επιβάλει συγκεκριμένους κανονισμούς, και μετά θα ακολουθήσει η έκδοση υπουργικής απόφασης για το ύψος των προστίμων και τον φορέα που θα επιβάλλει τα πρόστιμα σε όσα πιστωτικά ιδρύματα παρανομούν με χρεώσεις που υπερβαίνουν το 0,2% ή το 0,3% της αξίας της συναλλαγής.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/a

Δεν υπάρχουν σχόλια: