ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ Αγγίζουν τα μυστικά του Χέοπα








Τουλάχιστον για τη χώρα, την Αίγυπτο, που ακόμα και αν δεν βρει κάτι νέο στην πυραμίδα του Χέοπα, με τη φημολογία περί ύπαρξης κρυφού περάσματος και θαλάμου σε αυτήν, θα έχει κάνει μια σημαντική προσπάθεια να περισώσει τον τουρισμό της. Αν όμως οι ελπίδες των αρχαιολόγων και του υπουργού Ελ Νταμάτι αποδειχθούν βάσιμες, τότε το «κέρδος» μπορεί να
είναι ανυπολόγιστο.
Εφόσον στη μεγάλη πυραμίδα, το μοναδικό από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται μέχρι σήμερα, υπάρχει σφραγισμένος χώρος και, εάν αυτός αποδειχθεί ασύλητος, τότε ίσως οι ανακαλύψεις να έχουν μεγάλη σημασία. Εάν, τέλος, ο θάλαμος είναι ο ταφικός του βασιλιά, σίγουρα η Ιστορία και η Αρχαιολογία θα εμπλουτιστούν εξαιρετικά. Οπως έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες και με τον τάφο του Τουταγχαμόν, όπου αναζητείται κρυφός θάλαμος ο οποίος ίσως ανήκει στη Νεφερτίτη, και στην πυραμίδα του Χέοπα, που βρίσκεται στην Γκίζα, στα περίχωρα του Καΐρου, έγιναν σαρώσεις με υπέρυθρες ακτίνες και θερμικές κάμερες.
Οι έρευνες αποκάλυψαν ανωμαλίες της θερμοκρασίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μυστικού περάσματος και κρυφού δωματίου 4.500 ετών.
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μαχμούτ ελ Νταμάτι και ειδικοί που εργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέντευξη Τύπου. Η υψηλότερη θερμοκρασία ανιχνεύεται σε τρεις συγκεκριμένους γειτονικούς λίθους στο κάτω μέρος της πυραμίδας. Η σάρωση έδειξε μια «ιδιαίτερα εντυπωσιακή ανωμαλία στην ανατολική πλευρά της Πυραμίδας του Χέοπα», ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
«Στην πρώτη σειρά οι πέτρες είναι όλες ομοιόμορφες. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαφορά στον σχηματισμό», σημείωσε ο υπουργός, δείχνοντας τις τρεις πέτρες που παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες. Αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτό και προανήγγειλε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν.
Αλλες ανωμαλίες της θερμότητας εντοπίστηκαν στο πάνω μέρος της Πυραμίδας και οι ειδικοί σημείωσαν πως θα πρέπει να κάνουν εκτενέστερες έρευνες.
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων κάλεσε όλους τους αιγυπτιολόγους και ιδίως εκείνους που ενδιαφέρονται για την αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική να συμμετάσχουν στην έρευνα και να βοηθήσουν με ιδέες για το τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτές τις ανωμαλίες. Η αιγυπτιολογική κοινότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που θα μετέβαιναν στην Αίγυπτο αυτόν τον καιρό, με τόσο ταραγμένη κατάσταση.
Οι έρευνες με υπέρυθρες ακτίνες και θερμικές κάμερες γίνονταν όλο το 24ωρο και αποκαλύπτονταν θερμοκρασιακές διαφορές όσο ο ήλιος ζέσταινε το μνημείο αλλά και όσο αυτό ήταν εκτεθειμένο στις χαμηλότερες θερμοκρασίες και στην υγρασία της νύχτας. Κατά το παρελθόν, έχουν γίνει κι άλλες, με τη χρήση λέιζερ και οπτικών ινών. Δεν κατέστη δυνατή όμως η εισχώρησή τους στους χώρους που βρίσκονται πίσω από τις συγκεκριμένες πέτρες.
Οι πυραμίδες αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών και στην περιοχή εκείνη κατασκευάζεται το νέο μεγάλο μουσείο του Καΐρου. Βρίσκονται σε περιοχή αρχαίας αιγυπτιακής νεκρόπολης και ανεγέρθηκαν κατά την τέταρτη φαραωνική δυναστεία (περί το 2613-2494 π.Χ).
Η γνωστότερη και μεγαλύτερη είναι η πυραμίδα του Χέοπα, που αποτελούσε επί πολλές χιλιετίες το υψηλότερο κτίσμα της Γης. Δίπλα της στέκονται οι πυραμίδες του Χεφρήνου, του Μενκαρέ και άλλα ιερά ταφικά κτίσματα.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.