ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ Διάγνωση του καρκίνου με... τεχνολογία από το Star Trek







Χωρίς να αγγίξουν καν το δέρμα, οι ερευνητές ίσως βρήκαν έναν αξιόπιστο τρόπο να διαγνώσουν τον καρκίνο σε πρώιμα στάδια με μία συσκευή που μοιάζει με το περίφημο «tricorder» από το Star Trek.

Σαν εκείνη τη συσκευή από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας που μπορούσε να
αναγνωρίσει την όποια αρρώστια σκανάροντας το σώμα χωρίς να το αγγίζει, έτσι και η συσκευή που παρουσίασαν σε διεθνές συμπόσιο για υπερήχους στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Αμίν Αρμπαμπιάν και Πιερ Κουρί- Γιακούμπ, δουλεύει χωρίς καν σωματική επαφή.
«Αυτό που κάνει τη συσκευή μας να είναι το Ιερό Δισκοπότηρο των συσκευών ανίχνευσης είναι το γεγονός ότι αυτό το όργανο δεν αγγίζει καν τον ασθενή», εξηγεί ο Αρμπαμπιάν. «Ολες οι μετρήσεις γίνονται μέσω του αέρα κι εκεί είναι που κάναμε τη μεγαλύτερη επιστημονική δρασκελιά», λέει.
Η συσκευή βασίζεται κι επεκτείνει το φωτόφωνο του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, μία συσκευή η οποία μεταδίδει τον ήχο με τη δημιουργία ταλαντώσεων σε μία ακτίνα φωτός και που θεωρείται πρόδρομος των οπτικών ινών.
Ο φυσικός νόμος
Η λειτουργία της βασίζεται στον φυσικό νόμο ότι όλα τα υλικά διαστέλλονται και συστέλλονται όταν διεγείρονται από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Παράγονται έτσι υπερηχητικά κύματα, τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν από απόσταση.

Αυτές οι αρχές έχουν χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές έρευνες για τον εντοπισμό βυθισμένων πλαστικών εκρηκτικών, με τη θέρμανση του εδάφους και την αποστολή ηλεκτρομαγνητικών μικροκυματικών παλμών. Μ' αυτόν τον τρόπο ζεσταίνεται το έδαφος και διαστέλλεται, αποκαλύπτοντας την τοποθεσία των πλαστικών εκρηκτικών.
Εμπνεόμενοι απ' αυτές τις στρατιωτικές έρευνες, οι ερευνητές του Στάνφορντ συνειδητοποίησαν ότι αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανίχνευση όγκων στα πρώιμα στάδια του καρκίνου, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία τρέφουν έναν αυξανόμενο όγκο και θερμαίνουν σε διαφορετικό ρυθμό από τον περιβάλλοντα ιστό. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα προκαλέσει όγκους να εμφανίζονται ως hotspots σε υπέρηχο, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει επαφή με το δέρμα.
Η ομάδα των Αρμπαμπιάν και Γιακούμπ θέλησε να βρει τρόπους να ελαχιστοποιήσει την απώλεια μετάδοσης που συμβαίνει όταν ο ήχος ταξιδεύει από στερεό στον αέρα. Για να το πετύχει χρησιμοποίησε μικρομηχανοποιημένες διατάξεις μετατροπής υπερήχου (CMUTS) που μπορούν να εντοπίσουν τα εξασθενημένα σήματα καθώς κινούνται. Βάσει αυτών δημιούργησαν και τη συσκευή τους η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να διεγείρει τους όγκους ώστε να διασταλούν και να προκληθούν συσπάσεις, με αποτέλεσμα την παραγωγή υπερήχων τους οποίους στη συνέχεια «συλλαμβάνει» η συσκευή.
Το πλεονέκτημά της, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι είναι χαμηλότερου κόστους και μεταφέρεται πιο εύκολα από άλλα συστήματα εντοπισμού καρκίνου όπως διαφόρων ειδών τομογράφοι (MRI, CT) και είναι επίσης πιο ασφαλής από τις ακτινογραφίες.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: