ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ανησυχία για ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/69316-messinia-akyrwseis-kratisewn-xenodoxeia


Με κομμένη ανάσα, ο τουριστικός κλάδος και στη Μεσσηνία περιμένει να δει τι θα ξημερώσει τις επόμενες μέρες. Οι κλειστές τράπεζες έχουν ήδη ως αποτέλεσμα έναν μικρό αριθμό ακυρώσεων από Ελληνες πελάτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, οι οποίοι είχαν κάνει κράτηση γι' αυτή την εβδομάδα.
Ηδη από το Σάββατο κάποιοι, οι οποίοι θα κατέβαιναν για δουλειές στην Καλαμάτα, πήραν και ακύρωσαν - όμως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο μαζικό φαινόμενο που να προκαλεί πανικό
στους επαγγελματίες του χώρου.
Μιλώντας ωστόσο στην "Ε", ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων Χριστίνα Μελεξοπούλου, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας Κώστας Ανδριανόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανδρέας Ζαγάκος, θεωρούν ότι είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις. Καθοριστικό φυσικά ρόλο για το πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά για τον τουριστικό κλάδο θα παίξει η ξένη αγορά - η οποία όμως έχει παγώσει τις κρατήσεις της τον τελευταίο ενάμιση μήνα.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος λέει ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις ακυρώσεις, γιατί είναι πολύ νωρίς». Ωστόσο λέει ότι κάτι το εξαιρετικά ανησυχητικό, ειδικά από τουρίστες του εξωτερικού, δεν έχει παρουσιαστεί - και θεωρεί ευοίωνο το ότι θα μπορούν να γίνονται στα ΑΤΜ αναλήψεις χωρίς περιορισμούς από λογαριασμούς ξένων τραπεζών. Οσο για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, «αν μας το ζητήσουν οι πελάτες βεβαίως και θα το δεχτούμε, και θα δούμε αν τα πάρουμε και πότε». Επιφυλακτικός είναι στις εκτιμήσεις του για το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική κίνηση από εδώ και πέρα: «Είναι ρευστά τα πράγματα και δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει ο μηχανισμός ELA. Δεν ξέρουμε τι αποφάσεις θα παρθούν μέχρι αύριο Τετάρτη, που λήγει το πρόγραμμα», αναφέρει συγκεκριμένα. Επισημαίνει πάντως ότι «ο ελληνικός τουρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος τα τελευταία χρόνια, και όσοι έχουν χρήματα, δεν μπορούν να βγάλουν παραπάνω από 60 ευρώ· ευελπιστούμε ότι κάτι μπορεί να γίνει με τον ξένο τουρισμό». Σε αναμονή λοιπόν, όπως προσθέτει, για το αν θα ανοίξουν την άλλη εβδομάδα οι τράπεζες και αν οι ξένοι ακυρώσουν τις κρατήσεις. Κάτι τέτοιο θεωρεί θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουριστικό κλάδο. Κατά τα άλλα επισημαίνει ότι το κλείσιμο των τραπεζών θα προκαλέσει προβλήματα στους προμηθευτές των τουριστικών μονάδων, οι οποίοι συναλλάσσονται με ξένες εταιρείες.
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων Χριστίνα Μελεξοπούλου μας είπε χθες: «Πρώτη μέρα σήμερα με κλειστές τράπεζες, και έχουν ξεκινήσει οι ακυρώσεις, όπως μαθαίνω και από συναδέλφους ενοικιαζόμενων αλλά και μικρών ξενοδοχείων». Μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα για το τι θα ξημερώσει την άλλη Δευτέρα, «δεν μπορεί να πει κανείς αν θα είναι προσωρινό. Οι Ελληνες έχουν ξεκινήσει και ακυρώνουν τις διακοπές τους, και είναι λογικό γιατί θέλουν να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή». Οσο για τον ξένο τουρισμό, «είναι η πρώτη μέρα και δεν μπορεί κανείς να κάνει εκτίμηση για τίποτα, θα δούμε από την άλλη εβδομάδα. Εξάλλου πολύς κόσμος είναι σε πανικό και δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να λέμε ότι όλα θα πάνε χάλια· ας αφήσουμε να περάσουν αυτές οι μέρες».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας Κώστας Ανδριανόπουλος λέει στην "Ε" ότι «από το Σάββατο είχαμε θέμα με μικρό αριθμό ακυρώσεων γι' αυτήν την εβδομάδα, κυρίως από Ελληνες». Προσθέτει ότι πρόκειται «για εταιρικούς πελάτες που ακύρωσαν για την ίδια μέρα - δεν είναι μαζικές ακυρώσεις». Ωστόσο κι αυτό το θεωρεί ανησυχητικό, κι ας προέρχονται οι ακυρώσεις κυρίως από αντιπροσώπους εταιρειών οι οποίοι θα κατέβαιναν για δουλειές στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, αλλά με κλειστές τράπεζες η κάθοδός τους δεν έχει νόημα. Το πρώτο crash test για τα ξενοδοχεία θεωρεί ότι θα είναι ένα ιατρικό συνέδριο το οποίο αναμένεται να γίνει το Σαββατοκύριακο και έχει ανεβάσει την πληρότητα στο 100%. Οσο για το τι θα γίνει μακροπρόθεσμα, λέει ότι για να γίνει μια ασφαλή εκτίμηση θα πρέπει πρώτα «να δούμε αν κρατήσει αυτό το πράγμα». Οι πελάτες, πάντως, οι οποίοι αναχώρησαν χθες πλήρωσαν με πιστωτικές κάρτες και «όλες οι κινήσεις εκτελέστηκαν κανονικά και τα χρήματα πιστώθηκαν στο λογαριασμό της επιχείρησης». Αναφορικά με την ξένη αγορά ο κ. Ανδριανόπουλος επισημαίνει πως εδώ και ενάμιση μήνα η αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα «να υπάρχει μια στασιμότητα και να μην έχουμε νέες κρατήσεις - ήδη ο Ιούνιος κλείνει με πτώση σε όλα τα ξενοδοχεία, που κυμαίνεται στο νομό από 10% - 35%». Η ανησυχία του λοιπόν είναι για το τι θα γίνει αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, καθώς τα ξενοδοχεία στηρίζονται στους ξένους τουρίστες, όχι μόνο από τα μέσα Ιουλίου και τον Αύγουστο, αλλά κυρίως το Σεπτέμβριο που γεμίζουν σχεδόν αποκλειστικά με επισκέπτες από το εξωτερικό. Επισημαίνει δε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος διαμορφώνουν το 50% των εσόδων στα περισσότερα ξενοδοχεία. Επιπλέον, οι Ελληνες «έτσι κι αλλιώς έκλειναν για δυο-τρεις νύχτες, και τώρα κανένας δεν είναι σε ψυχολογία για διακοπές».
Τέλος, επισημαίνει ότι μέσα σ' αυτή την κατάσταση θα πρέπει να επιλυθούν και πρακτικά καθημερινά ζητήματα, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού, η πληρωμή λογαριασμών και η τροφοδοσία.
Ο Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, επισημαίνει ότι «καθετί το διαφορετικό, οποιαδήποτε ας την πούμε "ανωμαλία" που έχει να κάνει με οικονομικά και πολιτικά μεγέθη -όπως π.χ. το δημοψήφισμα, είτε γίνει είτε δεν γίνει- δημιουργεί πρόβλημα». Ηδη όπως λέει η τουριστική περίοδος έχει συρρικνωθεί, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης αλλά και της μικρής κατανάλωσης - οπότε έτσι κι αλλιώς μετά τις 15 Αυγούστου η κίνηση μειώνεται στα παραλιακά καταστήματα της Καλαμάτας. Θεωρεί λοιπόν αυτονόητο με τις τρέχουσες εξελίξεις «να επηρεαστεί η οικονομία και οι επιχειρήσεις που στηρίζονται στον τουρισμό» - και προσθέτει ότι με αυτά τα δεδομένα «εντείνεται, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, η ανησυχία στον κόσμο και σταματά να καταναλώνει». Αναφερόμενος ειδικότερα στους συναδέλφους του και τις τυχόν συνέπειες γι' αυτούς, επισημαίνει ότι «φέτος πολλές επιχειρήσεις επένδυσαν στην Παραλία της Καλαμάτας και δυστυχώς δεν θα μπορέσουν όχι να κάνουν απόσβεση, αλλά ούτε να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα». Κλείνοντας ο κ. Ζαγάκος επισημαίνει ότι η αναδουλειά επιπτώσεις θα έχει και στην απασχόληση προσωπικού, αυξάνοντας τους δείκτες ανεργίας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/69316-messinia-akyrwseis-kratisewn-xenodoxeia

Δεν υπάρχουν σχόλια: