ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ιδιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα τμήματα των εθνικών εκλογών

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα βρίσκονται το πρωί της Κυριακής στα εκλογικά τμήματα, όπου είχαν
διοριστεί στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου.
Ο λίγος χρόνος μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν θα είναι πρόβλημα, διαβεβαιώνουν δικαστηριακοί κύκλοι, ενώ επισημαίνουν ότι σύμφωνα με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν απαιτείται εκ νέου έκδοση ή επίδοση απόφασης.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης μιλώντας στην "Ε" από την πλευρά των δικηγόρων διαβεβαιώνει ότι τα μέλη του συλλόγου θα πράξουν το καθήκον τους. Στο μεταξύ οι δικαστικοί υπάλληλοι μέσω της Ομοσπονδίας τους -όπως άλλωστε και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας- προσπαθούν να εξασφαλίσουν πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ότι θα καταβληθεί έγκαιρα η εκλογική αποζημίωση ή μέρος της, για να καλύψουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι τις ανάγκες μετακίνησης και διαμονής τους.
Πάντως, μέσω του προέδρου του Κ. Μαργέλη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι δικηγόροι-μέλη του, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες περιστάσεις υπό τις οποίες τελεί η χώρα, «θα συμβάλουν στην ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εκπληρώνοντας την αποστολή τους ως εγγυητές των δημοκρατικών θεσμών, με την ίδια ευαισθησία και ευθυκρισία που διακρίνει τους δικηγόρους σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις».
Ο πρόεδρος του ΔΣΚ εξηγεί ακόμα ότι σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία ορίζει τη διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος, «κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου η διαδικασία πραγματοποιείται αυτοδικαίως στα ίδια εκλογικά τμήματα, με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και με τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και αναπληρωτές αυτών, που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Για το διορισμό και την ενημέρωση των διοριζομένων, δεν απαιτείται εκ νέου έκδοση ή επίδοση απόφασης».
Καταλήγοντας ο Κώστας Μαργέλης σημειώνει ότι «οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας ως τα συλλογικά όργανα αντιπροσώπευσης των δικηγόρων και προάσπισης των συμφερόντων τους, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε με τις μέγιστες δυνατές εγγυήσεις πριν την διεξαγωγή της διαδικασίας του δημοψηφίσματος την έγκαιρη πληρωμή από το κράτος της εκλογικής αποζημίωσης των δικηγόρων - μελών τους που θα διοριστούν δικαστικοί αντιπρόσωποι».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/69348-dikastikoi-antiproswpoi

Δεν υπάρχουν σχόλια: