ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Γιατί τα βενζινάδικα δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες

Η έλλειψη ρευστότητας και το κλείσιμο των τραπεζών προκαλεί επιπλέον αρρυθμίες σήμερα στην αγορά καυσίμων παρά το γεγονός ότι όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές της αγοράς η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη μέσω των αποθεμάτων που επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών 90 ημερών αλλά και των εισαγωγών που είναι προγραμματισμένες.
Σε αρκετά πρατήρια τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί, η ζήτηση στα υπόλοιπα που έχουν αποθέματα είναι αυξημένη και το πρόβλημα που αναφύεται είναι οι δυσκολίες των πρατηριούχων στην πληρωμή των παραγγελιών προκειμένου να
ανεφοδιάσουν τα πρατήριά τους.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλά πρατήρια δεν δέχονται πληρωμή με πιστωτικές κάρτες καθώς χρειάζονται ρευστό για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κάτι που φέρνει όμως σε αδιέξοδο όσους καταναλωτές δεν διαθέτουν μετρητά. Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί με τη σταδιακή λειτουργία των ΑΤΜ αλλά και της ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα στα ιδιολειτουργούμενα από τις εταιρίες εμπορίας πρατήρια (είναι περίπου 1200 σε όλη τη χώρα) όπου ο ανεφοδιασμός γίνεται μέχρι στιγμής απρόσκοπτα.
Παρά την αυξημένη ζήτηση οι τιμές των καυσίμων κυμαίνονται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι υπάρχει το φαινόμενο, ορισμένα πρατήρια που πωλούσαν φθηνά (εφόσον φυσικά έχουν καύσιμα) να ανέβασαν τις τιμές κατά 1 - 2 λεπτά το λίτρο, πρόσθεταν ωστόσο ότι το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αν περιοριστεί ο αριθμός των πρατηρίων που διαθέτουν καύσιμα.
Σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών επισημαίνει ότι:
Σε σχέση με τη σωρεία προβλημάτων που έχει δημιουργηθεί με το κλείσιμο
1. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης επάρκεια καυσίμων στα διυλιστήρια
και ο εφοδιασμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων έχει ξεκινήσει. Κανένας πανικός δεν δικαιολογείται.
2. Λόγω κλεισίματος των τραπεζών, πολλά πρατήρια αδυνατούν να δεχτούν πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η ΟΒΕ ζήτησε την παρέμβαση της Γ.Γ. Εμπορίου, ώστε να λυθεί το πρόβλημα από την Κυβέρνηση με τις τράπεζες και για το λόγο αυτό ζητάμε την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού.
3. Η ΟΒΕ καταδικάζει τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας και συστήνουμε στους καταναλωτές σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνουν υπερβολικές τιμές σε σχέση με τις μέσες τιμές άλλων πρατηρίων, να καταγγέλλουν τα φαινόμενα αυτά στη Γ.Γ. Προστασίας Καταναλωτή στο τηλ. 1520.

ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: