ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ «E» 30/6
Δύο αποθηκευτικά αγγεία, ο χώρος όπου αυτά φυλάσσονταν, και λιθόπλινθοι
της προκυμαίας της Δήλου εντοπίστηκαν κατά την πρόσφατη έρευνα που
έκανε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα
Ερευνών (ΕΙΕ) στη βορειοανατολική πλευρά της Δήλου.
Στο συμπέρασμα αυτό είχε οδηγηθεί η Εφορεία από την παρουσία δαπέδου σε βάθος περίπου 1,5-2 μέτρων, στο ανατολικό όριο του οποίου ήταν πακτωμένα και σε κανονική διάταξη 16 πήλινα αγγεία, που σώζονται κατά το ήμισυ. Από εκεί προέρχονται και τα δύο που εντοπίσθηκαν φέτος.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας καθαρίστηκαν όλα τα αποθηκευτικά αγγεία. Το σύνολο των 18 αποθηκευτικών αγγείων (μαζί με τα δύο νέα) αποτυπώθηκε εκ νέου με γραφική και με φωτογραφική μέθοδο. Εντοπίστηκε και αποτυπώθηκε επιπλέον σε βάθος περίπου 70 εκατοστών χώρος ο οποίος φέρει κατά χώρα πακτωμένα και σε κανονική διάταξη άλλα 15 αποθηκευτικά αγγεία.
Η Δήλος, μια βραχονησίδα μόλις 5 χλμ. μήκους και 1300 μ. πλάτους, ήταν στην αρχαιότητα ιερό νησί, επειδή εδώ γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η Αρτεμις, δύο από τους πιο σημαντικούς θεούς του ελληνικού πανθέου όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Χατζηδάκης που την έχει μελετήσει ιδιαιτέρως.
Το Απολλώνιο Ιερό, εδραιωμένο ήδη από τους ομηρικούς χρόνους, έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή του στη διάρκεια των αρχαϊκών (7ος-6ος) και κλασικών (5ος-4ος αι. π.Χ.) χρόνων.
Από το τέλος του 5ου αι. π.Χ., υπήρχαν ήδη λίγες κατοικίες και αγροικίες γύρω από το ιερό. H πόλη αναπτύχθηκε μέσα σε λίγες δεκαετίες μετά το 166 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι, που ρύθμιζαν πλέον τις τύχες του Αιγαίου, κήρυξαν ατέλεια για το λιμάνι της. Το μικρό νησί πολύ σύντομα έγινε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της οικουμένης. Υπολογίζεται ότι στις αρχές του 1ου αι. π.Χ. κατοικούσαν περίπου 30.000 άνθρωποι.
Στην αρχαιολογική έρευνα συμμετείχαν η επιστημονική υπεύθυνη και καταδυόμενη αρχαιολόγος Μαγδαληνή Αθανασούλα, ο καταδυόμενος εργατοτεχνίτης Σπυρίδων Μουρέας και ο καταδυόμενος αρχιτεχνίτης Λουδοβίκος Μερσενιέ. Από το ΕΙΕ, η επιστημονική υπεύθυνη, η καταδυόμενη αρχιτέκτονας μηχανικός και αρχαιολόγος Δρ Μάνθα Ζαρμακούπη και ως εξωτερικός συνεργάτης ο καταδυόμενος αρχαιολόγος Αλέξης Τούρτας.
ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου