ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Περιουσιολόγιο: Πώς θα δηλώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία τον Ιούλιο

15/06/2015

 

«Θα νομιμοποιήσουμε και τους λαθρέμπορους», λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος αρνείται να βάλει την υπογραφή του και πιέζει να αλλάξει το σχέδιο που ετοιμάζεται

Σοκ για 6.500.000 φορολογούμενους που από τον επόμενο μήνα πρέπει να δηλώσουν στο
περιουσιολόγιο και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο (κινητό ή ακίνητο) καθώς και τα κρυμμένα χρήματά τους σε στρώματα και θυρίδες. Αν δεν το κάνουν, στην περίπτωση που εντοπιστούν και δεν συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιολογίου, θα κατάσχονται!



Η εγκύκλιος για το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι πλέον έτοιμη και βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών μεταξύ των υπηρεσιών. Με το νέο σύστημα όλοι θα δηλώσουν τα πάντα - από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι δάνεια, οικονομικές απαιτήσεις από τρίτους και μετρητά που έχουν στο σπίτι ή σε θυρίδες. Αν παραλείψουν να δηλώσουν κάτι, κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, αφού θα κατάσχονται τη στιγμή που θα τα ανακαλύψει το κράτος!

Με τον τρόπο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο όχι μόνο όσοι δήλωναν ελάχιστα ενώ αποκαλύπτεται πως είχαν πολλά, αλλά και όσους είχαν δηλώσει ειλικρινώς όλα τα εισοδήματά τους η Εφορία θα τους καλεί να βρουν τρόπο να αποδείξουν ότι τα μετρητά ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία προέρχονται από τα φορολογημένα εισοδήματά τους και μόνο - και όχι από άλλα που οι ελεγκτές θα θεωρήσουν πως ήταν κρυφά και αδήλωτα. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αναβρασμός γιατί βλέπουν και έναν άλλον μεγάλο κίνδυνο: μαζί με τα αδήλωτα εισοδήματα (π.χ. από πωλήσεις ακινήτων ή μαύρη εργασία) να φορολογηθούν και να νομιμοποιηθούν και χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για το «βρώμικο» χρήμα που καίει τα χέρια όσων το έχουν και δεν μπορούν να το κυκλοφορήσουν, η ασυλία με φόρο 30% -όπως προτάθηκε από την κυβέρνηση για να ισχύσει στη ρύθμιση για τις καταθέσεις στις τράπεζες- φαντάζει απίστευτα φθηνή και συμφέρουσα εφόσον ο κάτοχός τους δεν έχει πιαστεί στα πράσα να εγκληματεί.

«Θα νομιμοποιήσουμε και τους λαθρέμπορους», λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος αρνείται να βάλει την υπογραφή του, αλλά κρατά αποστάσεις και πιέζει να αλλάξει άρδην το σχέδιο που ετοιμάζεται.

Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν και επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένουν να δουν δημοσιευμένη την τελική πρόταση προτού βγουν στα κάγκελα.

Φοβούνται διαρροές...

Με το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το καλοκαίρι, δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρους. Στην παγίδα θα πέσουν όσοι αγόρασαν ή πούλησαν σπίτι σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο, αλλά και όσα νοικοκυριά έχουν κρυμμένα μετρητά στο μαξιλάρι τους.

Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, οι 6.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν ακόμα και σε ερωτήσεις που δεν είχε διανοηθεί καν να περιλάβει ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» ο νομοθέτης. Εχοντας δηλώσει όλοι οι πολίτες με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή απώλεια περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.

Πέραν όμως του φόβου για αυθαιρεσίες στους ελέγχους, που θα τις πληρώσουν όσοι πιαστούν στη φάκα για ήδη φορολογημένα λεφτά, επιφυλάξεις εκφράζονται από τους αρμοδίους και για τον κίνδυνο διαρροής άκρως ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και δεδομένων.

Στο νέο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές που δηλώνει στην περιουσία του ο φορολογούμενος, αλλά θα διασταυρώνονται online και με στοιχεία που θα διαβιβάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες ή το Κτηματολόγιο και άλλοι φορείς στην Εφορία.

Ετσι, κάθε κίνηση των πολιτών θα καταγράφεται και θα ελέγχεται, δημιουργώντας μια τεράστια βάση δεδομένων που θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Μάλιστα, ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών έχει ετοιμάσει ήδη τη φόρμα με τις βασικές ερωτήσεις για το νέο περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά τη συμπλήρωσή του θα είναι πιο σκληρή και από εκείνη του «πόθεν έσχες».

Σε αντίθεση με την κλασική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, την οποία συμπληρώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 1.000.000 υπόχρεοι, για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση.






Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: