ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Μαρία Φωτιάδου: Η Ελληνίδα που ξεχώρισε σε παγκόσμιο διαγωνισμό για «θετικές πράξεις»

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/ 15/06/2015

 

 

Θα ταξιδέψει στα νησιά Φίτζι για δυο εβδομάδες και θα δουλέψει  πάνω στην ιδέα και το όνειρό της για έναν καλύτερο κόσμο για μια καλύτερη Ελλάδα 

Η ψυχολόγος Μαρία Φωτιάδου, είναι η μοναδική Ελληνίδα που πήρε μέρος στο διεθνή διαγωνισμό
«This is Your Life Change» για άτομα που θέλουν να κάνουν την κοινωνία που ζούνε αλλά και  τον κόσμο καλύτερο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται μεταξύ των 6 ατόμων που επιλέχθηκαν παγκοσμίως και θα ταξιδέψει στα νησιά Φίτζι για δυο εβδομάδες και θα δουλέψει  πάνω στην ιδέα και το όνειρό της για έναν καλύτερο κόσμο για μια καλύτερη Ελλάδα.

Η ίδια μίλησε στο protothema για την επιλογή της αυτή. «Στα έξι άτομα υπάρχουν 3 Αυστραλοί, ένας Άγγλος, μια Αμερικανίδα και εγώ που εκπροσωπώ την Ελλάδα. Ημουν η μόνη συμμετοχή από Ελλάδα και αυτό με κάνει να νιώθω ακόμα πιο όμορφα που είμαι στα 6 επικρατέστερα projects παγκοσμίως. Πήραν μέρος πάνω από 3500 άτομα από περίπου 60 χώρες. Επιλέχθηκα ανάμεσα στα 50 επικρατέστερα και διεκδικούσα μια θέση στους τελικούς 6. Ο κόσμος με στήριξε πάρα πολύ καθώς και το protothema.gr καθόλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και νιώθω ιδιαίτερα ευγνώμων γι’αυτό».

Τον Αύγουστο τα 6 άτομα που κέρδισαν το διαγωνισμό θα βρεθούν για δυο εβδομάδες στο νησί VoroVoro στα Fiji και εκεί θα δουλέψουν πάνω στα σχέδιά τους.
Το project της Μαρίας Φωτιάδου ξεκίνησε όταν με ενθάρρυνση του αδερφού της δημιούργησε την ιστοσελίδα Life Treasure Collector (www.ltcollector.com) στην οποία συλλέγει θετικές ιστορίες δύναμης, θάρρους αισιοδοξίας και αγάπης από άτομα όλου του κόσμου. Η ίδια εργάζεται στον τομέα της ψυχολογίας και συγκεκριμένα στον τομέα της υγείας της θετικής ψυχολογίας. Οι γνώσεις της, οι εμπειρίες της και το περιβάλλον της στο οποίο βίωσε μεγάλες αλλαγές λόγω της οικονομικής κρίσης συντέλεσαν στο να δημιουργήσει την παραπάνω ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...