ΑΠΟhttp://www.ethnos.gr/ 15.6
Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Το «πράσινο
φως» για την ουσιαστική επαναφορά στη νομιμότητα της παρεξηγημένης
αυτής καλλιέργειας «ανάβει» το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρέχοντας επιπλέον μια εναλλακτική πρόταση
στους Ελληνες αγρότες.
Σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή, ο
αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου
υπογράμμισε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να
επιτραπεί και αυτή η καλλιέργεια στη χώρα μας.Σε εφαρμογή του άρθρου αυτού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνέταξαν σχέδιο ΚΥΑ που έχει κοινοποιηθεί και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Κοινή επιδίωξη των δύο συναρμόδιων υπουργείων είναι η ολοκλήρωση του πλαισίου των όρων και προϋποθέσεων για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός, λόγω της γνωστής ιδιαιτερότητας ως καλλιέργειας της κάνναβης και του αντίκτυπού της σε κοινωνικό επίπεδο.
Επίσης ο ελεγκτικός μηχανισμός θα λαμβάνει δείγματα από φυτά της καλλιέργειας για τη διενέργεια ειδικών αναλύσεων προσδιορισμού της περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), ενώ θα εφαρμοστεί ειδικό σύστημα κυρώσεων που θα απαιτεί την καταστροφή της φυτείας και την επιβολή ποινικών κυρώσεων του νόμου σε περίπτωση που στην καλλιεργήσιμη έκταση διαπιστωθεί να υπάρχουν φυτά με αυξημένη περιεκτικότητα σε THC.
Η κλωστική κάνναβη είναι ένα ετήσιο είδος, που ανήκει -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- στην οικογένεια των Cannabaceae. Το είδος αυτό υποδιαιρείται σε πολλά υποείδη. Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια για τις ίνες της που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή σκοινιών.
Το είδος αυτό, που είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι ακίνδυνο και βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα. Παρόλο που η ΕΕ επιδοτεί επί σειρά πολλών ετών την καλλιέργειά της κλωστικής κάνναβης και παρότι οι γνώστες της καλλιέργειας υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το βαμβάκι, η Ελλάδα άφησε για δεκαετίες την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Παλαιότερα, άλλωστε, στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, επί δεκαετίες ανθούσε η κλωστοϋφαντουργία που χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη την κλωστική κάνναβη. Η κάνναβη αποτελούσε διαδεδομένη γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν, αποτελώντας μάλιστα στήριγμα της οικονομίας πολλών ελληνικών πόλεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 1957, οπότε με νόμο απαγορεύτηκε η καλλιέργεια του φυτού, λειτουργούσαν στην Ελλάδα επτά κανναβουργεία που επεξεργάζονταν την ίνα για τη δημιουργία σκοινιών.
Από το 1990 η ΕΕ (Οδηγία 1308/1990) έχει αναγάγει την κάνναβη σε μία από τις πλέον προνομιούχες καλλιέργειες. Συγκεκριμένα η EE ενισχύει τους παραγωγούς για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών κάνναβης που προορίζεται για την παραγωγή ινών. Βασική προϋπόθεση είναι η περιεκτικότητα των φυτών σε τετραϋδροκανναβινόλη να μην υπερβαίνει το 0,2%. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης αυτής απαιτείται επίσης η σύναψη σύμβασης για τη μεταποίηση του προϊόντος. Παράλληλα προβλέπεται και ενίσχυση για τους μεταποιητές.
Από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας πάντως το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε μελέτη με τίτλο «Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και κλωστικού λιναριού στην Ελλάδα» υπογράμμιζαν ότι «η κλωστική κάνναβη είναι δυνατόν να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η μεταποίησή της σημαντικό παράγοντα πράσινης ανάπτυξης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου