ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΒΕΙ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ Νέοι δρόμοι για τους αγρότες

ΑΠΟhttp://www.ethnos.gr/ 15.6





Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Το «πράσινο φως» για την ουσιαστική επαναφορά στη νομιμότητα της παρεξηγημένης αυτής καλλιέργειας «ανάβει» το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρέχοντας επιπλέον μια εναλλακτική πρόταση στους Ελληνες αγρότες.

Σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου υπογράμμισε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επιτραπεί και αυτή η καλλιέργεια στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα καθοριστούν ζώνες σε περιφέρειες της χώρας, στις οποίες και μόνο θα επιτρέπεται η καλλιέργεια. Οι ζώνες αυτές θα πρέπει να είναι σε εμφανή σημεία και εύκολα προσβάσιμες για τη διενέργεια ελέγχων
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. του Νόμου 4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών, δεν νοούνται ναρκωτικά τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa, χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε εφαρμογή του άρθρου αυτού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνέταξαν σχέδιο ΚΥΑ που έχει κοινοποιηθεί και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Κοινή επιδίωξη των δύο συναρμόδιων υπουργείων είναι η ολοκλήρωση του πλαισίου των όρων και προϋποθέσεων για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός, λόγω της γνωστής ιδιαιτερότητας ως καλλιέργειας της κάνναβης και του αντίκτυπού της σε κοινωνικό επίπεδο.
Μέχρι το 1957, οπότε με νόμο απαγορεύτηκε η καλλιέργεια του φυτού, λειτουργούσαν στην Ελλάδα επτά κανναβουργεία που επεξεργάζονταν την ίνα για τη δημιουργία σκοινιών
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα καθοριστούν ζώνες σε περιφέρειες της χώρας, στις οποίες και μόνο θα επιτρέπεται η καλλιέργεια. Οι ζώνες αυτές θα πρέπει να είναι σε εμφανή σημεία και εύκολα προσβάσιμες για τη διενέργεια ελέγχων.
Επίσης ο ελεγκτικός μηχανισμός θα λαμβάνει δείγματα από φυτά της καλλιέργειας για τη διενέργεια ειδικών αναλύσεων προσδιορισμού της περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), ενώ θα εφαρμοστεί ειδικό σύστημα κυρώσεων που θα απαιτεί την καταστροφή της φυτείας και την επιβολή ποινικών κυρώσεων του νόμου σε περίπτωση που στην καλλιεργήσιμη έκταση διαπιστωθεί να υπάρχουν φυτά με αυξημένη περιεκτικότητα σε THC.
Η κλωστική κάνναβη είναι ένα ετήσιο είδος, που ανήκει -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- στην οικογένεια των Cannabaceae. Το είδος αυτό υποδιαιρείται σε πολλά υποείδη. Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια για τις ίνες της που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή σκοινιών.
Το είδος αυτό, που είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι ακίνδυνο και βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα. Παρόλο που η ΕΕ επιδοτεί επί σειρά πολλών ετών την καλλιέργειά της κλωστικής κάνναβης και παρότι οι γνώστες της καλλιέργειας υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το βαμβάκι, η Ελλάδα άφησε για δεκαετίες την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Παλαιότερα, άλλωστε, στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, επί δεκαετίες ανθούσε η κλωστοϋφαντουργία που χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη την κλωστική κάνναβη. Η κάνναβη αποτελούσε διαδεδομένη γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν, αποτελώντας μάλιστα στήριγμα της οικονομίας πολλών ελληνικών πόλεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 1957, οπότε με νόμο απαγορεύτηκε η καλλιέργεια του φυτού, λειτουργούσαν στην Ελλάδα επτά κανναβουργεία που επεξεργάζονταν την ίνα για τη δημιουργία σκοινιών.
Από το 1990 η ΕΕ (Οδηγία 1308/1990) έχει αναγάγει την κάνναβη σε μία από τις πλέον προνομιούχες καλλιέργειες. Συγκεκριμένα η EE ενισχύει τους παραγωγούς για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών κάνναβης που προορίζεται για την παραγωγή ινών. Βασική προϋπόθεση είναι η περιεκτικότητα των φυτών σε τετραϋδροκανναβινόλη να μην υπερβαίνει το 0,2%. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης αυτής απαιτείται επίσης η σύναψη σύμβασης για τη μεταποίηση του προϊόντος. Παράλληλα προβλέπεται και ενίσχυση για τους μεταποιητές.
Από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας πάντως το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε μελέτη με τίτλο «Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και κλωστικού λιναριού στην Ελλάδα» υπογράμμιζαν ότι «η κλωστική κάνναβη είναι δυνατόν να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η μεταποίησή της σημαντικό παράγοντα πράσινης ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: