ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Τριφυλία: 22 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή καρπουζιών



Τριφυλία: 22 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή καρπουζιών, ενώ συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές αγγουριών
Μετά τις 22 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών της Τριφυλίας, που μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν πολύ καλή ποιότητα. 


Όσον αφορά το αγγούρι μέχρι στιγμής οι εξαγωγές ανέρχονται στους 1.700 τόνους και γίνονται κυρίως προς Βουλγαρία και Τσεχία. Στο μεταξύ αυτή την εποχή η ντομάτα θερμοκηπίου της περιοχής βρίσκεται στο τοπ της παραγωγής της και ξεκίνησαν οι εξαγωγές.

Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Η τιμή παραγωγού για τη ντομάτα θερμοκηπίου διαμορφώνεται από 1,05 – 1,15 ευρώ το κιλό. Η ποιότητα είναι πολύ καλή και δεν υπήρξαν προβλήματα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτή την εποχή ξεκίνησαν οι εξαγωγές ντομάτας προς χώρες της Ευρώπης.

Όσον αφορά το αγγούρι της Τριφυλίας, εξάγεται κυρίως προς Βουλγαρία και Τσεχία. Φέτος είναι άριστης ποιότητας η παραγωγή που αναμένεται να κυμανθεί συνολικά στους 25.000 τόνους.

Αν και φέτος αναμέναμε μια «όψιμιση» της παραγωγής καρπουζιού τελικά δεν υπήρξε. Αυτό οφείλεται στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που υπήρξαν στην περιοχή το προηγούμενο πενθήμερο. 

Σήμερα τα καρπούζια στην περιοχή φτάνουν τα 5 - 10 κιλά. Είναι στρογγυλά, γεμάτα και καλά γονιμοποιημένα. Με τη βοήθεια του επιστημονικού δυναμικού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το μεράκι των παραγωγών, έχει γίνει εφικτό να υπάρξει αυτή η πολύ καλή ποιότητα. 

Φέτος υπάρχει μια αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας, σε ποσοστό 10%, που εκτιμάται να φτάσουν στα 6.000 στρέμματα και μια αναμενόμενη παραγωγή 40 – 45 χιλιάδες τόνους. 

Μέχρι την έναρξη της συγκομιδής θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί. Επίσης οι εξαγωγείς θα πρέπει να συνεργαστούν με την υπηρεσία και να κάνουν έγκαιρα τις αναγγελίες, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι έλεγχοι».

Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα καρπούζια της Τριφυλίας (χαμηλής κάλυψης) είναι τα πιο πρώιμα της Ευρώπης. Τα πρώιμα καρπούζια της Κρήτης (κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς) καλλιεργούνται σε μικρή έκταση και απορροφούνται από την εγχώρια αγορά. 

Επίσης τα 2.000 περίπου στρέμματα καρπούζια που καλλιεργούνται στην Ηλεία αποτελούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες.


ΠΗΓΗ agrotypos.gr 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: