ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Πως λειτουργεί το immobilizer;Τι είναι και πως δουλεύει το immobilizer στο αυτοκίνητο; Από τι αποτελείται το συγκεκριμένο σύστημα; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Παλιότερα, τα αυτοκίνητα έπαιρναν εύκολα μπροστά με αντίγραφα κλειδιών, ή ακόμη και χωρίς κλειδί κάνοντας κάποια "μαγικά" με τα καλώδια κάτω από τη μίζα.

Βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, για την αντιμετώπιση των κλοπών, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πλέον και αυτό οφείλεται στη χρήση μιας συσκευής, το λεγόμενο immobilizer, το οποίο πλέον είναι στον στάνταρ εξοπλισμό ακόμη και στα μικρά αυτοκίνητα.

Το immobilizer (γράφεται και ως immobiliser) είναι ένα σύστημα ασφαλείας που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα.

Η λέξη είναι γαλλικής προέλευσης και βγαίνει από το immobile που σημαίνει ακινητοποιώ. Στα ελληνικά αποδίδεται ως ακινητοποιητής αυτοκινήτου.

Για την ακρίβεια είναι ένα σύστημα που δεν ακινητοποιεί ακριβώς, αλλά στην ουσία αποτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα του αυτοκινήτου από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει το immobilizer είναι να επεμβαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα για να ελέγχουν τον κινητήρα αποτρέποντας την εκκίνηση του αν δεν χρησιμοποιηθεί το αποκλειστικό κλειδί του οχήματος.

Ας δούμε λοιπόν πως λειτουργεί το immobilizer απλά και κατανοητά.


Πως λειτουργεί το immobilizer

Η γενική ιδέα είναι ότι το σύστημα αυτό πρέπει να αποτρέπει την μη εξουσιοδοτημένη εκκίνηση με ηλεκτρικό και όχι με μηχανικό τρόπο και μάλιστα μόνο με το κλειδί του αυτοκινήτου χωρίς επιπλέον εξοπλισμό.

Επίσης θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί να αφαιρεθεί από το αυτοκίνητο, ούτε να διακοπεί ή να παρεμποδιστεί η λειτουργία του με χρήση ηλεκτρονικού ή άλλου εξοπλισμού.

Τέλος θα πρέπει να έχει απρόσκοπτη λειτουργία ανεξάρτητα με το εξωτερικό περιβάλλον (καιρικές συνθήκες, παρεμβολές κλπ).

Πως λειτουργεί, όμως, το όλο σύστημα;

Υπάρχουν δύο τύποι immobilizer. Ο πρώτος περιλαμβάνει ένα σύστημα εγκατεστημένο στο τιμόνι, το οποίο επικοινωνεί χωριστά με το κλειδί και χωριστά με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου.


Σε αυτήν την περίπτωση, το κλειδί του αυτοκινήτου διαθέτει έναν μικροσκοπικό πομπό ο οποίος περιέχει έναν κωδικό. Το σύστημα επικοινωνεί με το κλειδί μέσω μιας κεραίας που βρίσκεται στο τιμόνι, μόνο όταν βάλουμε το κλειδί στη μίζα.

Το κλειδί στέλνει τον κωδικό στο immobilizer, το οποίο διαβάζει τον κωδικό και εκκινεί τον κινητήρα αν ο κωδικός είναι ο σωστός.

Για λόγους ασφαλείας, η όλη διαδικασία γίνεται μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ούτως ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί το σύστημα (π.χ. με μια γεννήτρια κωδικών).

Ο δεύτερος και πιο καινούργιος τύπος immobilizer που χρησιμοποιείται στα σημερινά οχήματα βασίζεται πάλι στην επικοινωνία του κλειδιού με το σύστημα, αλλά με μια διαφορετική διαδικασία.

Σε αυτού του τύπου τα immobilizer, το σύστημα ακινητοποίησης βρίσκεται εγκατεστημένο μέσα στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου. Το σύστημα αυτό εκπέμπει έναν κωδικό. Το κλειδί διαβάζει τον κωδικό αυτό και παράγει έναν αντικωδικό που τον στέλνει πίσω στο σύστημα.

Το immobilizer υπολογίζει κι αυτό με την σειρά του τον αντικωδικό και τον συγκρίνει με αυτόν που του έστειλε το κλειδί. Αν οι δυο κωδικοί συμπίπτουν το αυτοκίνητο παίρνει μπροστά.

Και στις δυο περιπτώσεις, το σήμα μεταδίδεται με ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας και συγκεκριμένα 125 KHz.


Το δεύτερο σύστημα είναι ακόμη πιο ασφαλές από το πρώτο, γιατί ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που υποκλαπεί ο κωδικός, αυτός είναι πρακτικά άχρηστος καθώς την επόμενη φορά που θα ξαναγυρίσει το κλειδί θα παραχθεί ένας νέος κωδικός κ.ο.κ.

Επομένως τώρα ξέρουμε πως λειτουργεί το immobilizer και γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε μπροστά το αυτοκίνητο μας με ένα οποιοδήποτε κλειδί.

ΑΠΟ http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...