ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Παρά την ραγδαία άνοδο της Μεσσηνίας: "Πάτωσε" ο τουρισμός στη… Μυθική Πελοπόννησο

Τα ταξίδια του Τατούλη και του… τουριστικού του επιτελείου στις ανά την Ευρώπη εκθέσεις
εξελίχθηκαν σε φιάσκο καθώς δεν έπεισαν κανένα να έλθει στην… Μυθική Πελοπόννησο. Αν δεν υπήρχε η συνεχής άνοδος της Μεσσηνίας, τότε το αποτέλεσμα θα έφθανε τα όρια του εξευτελισμού, καθώς η πληρότητα των ξενοδοχείων το 2013 έφθασε στο 25,3% και μας κατατάσσει στην τρίτη από το τέλος θέση των περιφερειών.
Οι θριαμβολογίες λοιπόν της Περιφέρειας καταρρίπτονται από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group εμφανίζουν τη μέση πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων στην Πελοπόννησο να είναι εξαιρετικά χαμηλή (30,2% το 2011, 23,2% το 2012 και 25,3% το 2013). Η πληρότητα προφανώς θα ήταν ακόμα χαμηλότερη αν την τελευταία τριετία δεν είχε αυξηθεί ο τουρισμός στη Μεσσηνία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εν λόγω ποσοστά είναι χαμηλότερα και από εκείνα της Περιφέρειας Ηπείρου, που θεωρείται επίσης υποβαθμισμένη τουριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη η πληρότητα ξεπερνάει το 60%, στο Ιόνιο αγγίζει το 57% και στο Νότιο Αιγαίο το 53,8%.
Το πιο πάνω γεγονός, όπως είναι ευνόητο, κάθε άλλο παρά ως επιτυχία της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας μπορεί να θεωρηθεί, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανακοινώσεις που συχνά - πυκνά εκδίδει η Περιφέρεια, αφ’ ενός για τα αποτελέσματα των τακτικών… εκδρομών στελεχών της σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό και αφ’ ετέρου για τις επαφές που ισχυρίζεται ότι διατηρεί με ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
ΑΝΑΛΥΣΗ
Οπως αναφέρεται, εξ άλλου, σε σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα tovima.gr, «στη χρηματοοικονομική ανάλυση των ισολογισμών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σε δείγμα 803 ισολογισμών εταιρειών που εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων στην επικράτεια, την πενταετία 2009-2013, το υψηλότερο περιθώριο μεικτού κέρδους (μέσος όρος πενταετίας) εμφανίζουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων (26,66%) και το μικρότερο τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων (14,72%).
Αν ληφθούν υπόψη η περιοχή και η κατηγορία του ξενοδοχείου, τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων του Αιγαίου (60,96%), ενώ αρνητική τιμή έχει ο δείκτης για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κεντρική Ελλάδα - Θεσσαλία (-10,42%).
Σε ό,τι αφορά το περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA, τα ξενοδοχεία τριών αστέρων εμφανίζουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας (21,76%). Με κριτήριο τη γεωγραφική περιοχή και την κατηγορία, την υψηλότερη μέση τιμή παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κεντρική Ελλάδα - Θεσσαλία (39,02%) και τη χαμηλότερη τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων της Πελοποννήσου (0,92%).
Ωστόσο, όλες οι κατηγορίες ξενοδοχείων παρουσιάζουν μέσο ετήσιο δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων αρνητικό, αναφέρει η κυρία Παντελαίου. Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων εμφανίζουν τον δυσμενέστερο μέσο δείκτη πενταετίας (-7,7%). Μεταξύ των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, θετικός είναι ο μέσος δείκτης πενταετίας μόνο για τα ξενοδοχεία στο Αιγαίο (18,18%), ενώ μεταξύ των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων, μόνο τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων παρουσιάζουν θετικό μέσο δείκτη πενταετίας (1,04%). Μεταξύ των ξενοδοχείων τριών αστέρων, τα ξενοδοχεία της Αττικής και των Κυκλάδων εμφανίζουν θετικό δείκτη μέσης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (0,32% και 0,82%).
Τον υψηλότερο μέσο δείκτη γενικής ρευστότητας πενταετίας γενικά (ανεξαρτήτως περιοχής) παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία τριών αστέρων (4,04) και τον χαμηλότερο τα ξενοδοχεία των πέντε αστέρων (1,93). Μεταξύ των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, οι μονάδες της Πελοποννήσου παρουσιάζουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη (3,05), μεταξύ των μονάδων τεσσάρων αστέρων, τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας εμφανίζουν αυτές του Αιγαίου (4,46), ενώ μεταξύ των μονάδων τριών αστέρων επίσης αυτές των Κυκλάδων (5,36)».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/57737-tourismos-sti-mythiki-peloponniso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...