ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Πως να απομακρύνετε τις μυρωδιές από τα τάπερ

Πως θα διώξετε τις μυρωδιές από τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης φαγητού; Δείτε μερικούς εύκολους και απλούς τρόπους στο άρθρο που ακολουθεί.

Σίγουρα θα έχει τύχει στους περισσότερους από εμάς να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό τάπερ και ανοίγοντας το μας έρχεται να το πετάξουμε στα σκουπίδια, λόγω της άσχημης μυρωδιάς που έρχεται από το εσωτερικό του!
Ο λόγος που μυρίζουν τα φαγητοδοχεία οφείλεται στο πορώδες πλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται

για την κατασκευή τους, το οποίο έχει την τάση να "φυλακίζει" τις μυρωδιές μέσα στους πόρους του.
Ιδίως, αν το φαγητό που είχαμε αποθηκεύσει περιείχε πολύ λίπος, κρεμμύδι ή σκόρδο τότε η κατάσταση είναι απογοητευτική. Υπάρχουν περιπτώσεις που όσες φορές και να πλύνουμε ένα τάπερ η μυρωδιά δεν φεύγει με τίποτα!

Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Πως μπορούμε να απομακρύνουμε όλες αυτές τις μυρωδιές από τα καθαρά πλαστικά δοχεία μας χωρίς τη χρήση χημικών καθαριστικών, αλλά με πράγματα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας; Ας δούμε!

Πως να ξεμυρίσετε τα τάπερ
1) Τοποθετήστε τα τάπερ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη

Αφού τα πλύνετε και τα σκουπίσετε καλά, αφήστε τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 24 ώρες. Αν η μυρωδιά επιμένει προσθέστε απορρυπαντικό πιάτων και επαναλάβετε.

2) Χρησιμοποιήστε ξύδι

Βάλτε στα πλαστικά δοχεία σκέτο ξύδι ή ψωμί βουτηγμένο στο ξύδι και αφήστε τα κλειστά για 8 ώρες.

Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν!

Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα δοκιμάστε να τα τρίψετε για λίγα λεπτά με ένα πανί ποτισμένο με ξύδι.

3) Δοκιμάστε με εφημερίδα

Αφού τσαλακώσετε αρκετά φύλλα εφημερίδας, γεμίζετε με αυτά το τάπερ.

Προσθέστε προαιρετικά μερικές κουταλιές μαγειρική σόδα και αφήστε τα για 8 ώρες προκειμένου να απομακρυνθούν όλες οι δυσάρεστες οσμές.

4) Χρησιμοποιήστε μπύρα

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απομακρύνετε τις ενοχλητικές μυρωδιές του φαγητού από τα τάπερ είναι να τα γεμίσετε με μπύρα. Αφήστε τα κλειστά για ένα εικοσιτετράωρο και κατόπιν ξεπλύνετε τα καλά.

5) Τρίψτε με ντοματοχυμό

Ένας άλλος τρόπος για να ξεμυρίσετε τα πλαστικά τάπερ είναι να τρίψετε τα τοιχώματα του με ένα σφουγγάρι και ντοματοχυμό.

Ένα απλό σφουγγάρι κουζίνας είναι ότι πρέπει για αυτή την δουλειά.

Κατόπιν πλένετε κανονικά τα δοχεία με νερό και απορρυπαντικό πιάτων και είστε έτοιμοι!

6) Βράστε ρύζι (και κρατήστε το νερό)

Μουλιάστε τα "μυρωδάτα" πλαστικά δοχεία του φαγητού μέσα σε νερό στο οποίο προηγουμένως είχατε βράσει ρύζι και αφήστε το για μια ολόκληρη μέρα. Πλύνετε με νερό και απορρυπαντικό και το τάπερ σας θα είναι σαν καινούργιο!

7) Χρησιμοποιήστε πράσινα λαχανικά

Ψιλοκόψτε ωμά πράσινα λαχανικά και αφήστε τα μέσα στα φαγητοδοχεία για 24 ώρες. Μόλις τα βγάλετε θα δείτε ότι οι μυρωδιές θα έχουν εξαφανιστεί.

Είδαμε λοιπόν μερικούς απλούς, εύκολους και οικονομικούς τρόπους για να διώξουμε τις μυρωδιές του φαγητού από χρησιμοποιημένα πλαστικά τάπερ χωρίς καθαριστικά και με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας.

Καλή επιτυχία! 


ΑΠΟ http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: