ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Εμπρησμό "βλέπει" ο Κατσίβελας στο Τουριστικό Περίπτερο Κυπαρισσίας

Φωτιά εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα στο Τουριστικό Περίπτερο Κυπαρισσίας, στην παραλία του
Αϊ-Λαγούδη, από την οποία προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο κτήριο.
Αποφεύχθηκε η ολοσχερής καταστροφή του χάρις στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής, η οποία ειδοποιήθηκε άμεσα από πλήρωμα περιπολικού της Αστυνομίας που περιπολούσε στην περιοχή.
Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, και όπως επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, φαίνεται να προκλήθηκε από εμπρησμό. Ο δήμαρχος στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής δεν πρόκειται να ανασταλούν από κανένα γεγονός, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο δήμος θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα. Η φωτιά στο Τουριστικό Περίπτερο ξεκίνησε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης από τον εξωτερικό χώρο του κτηρίου, από σημείο που ήταν συγκεντρωμένες αρκετές καρέκλες. Λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, από την περιοχή πέρασε περιπολικό της Αστυνομίας, που είδε τις φλόγες και ειδοποίησε την Πυροσβεστική η οποία έφτασε άμεσα στο σημείο, καταφέρνοντας να την κατασβέσει  πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις και καταστρέψει όλο το κτήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χώρο βρέθηκαν παγούρια με εύφλεκτο υλικό και στουπιά. Ολα αυτά τα εξετάζει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το Τουριστικό Περίπτερο, που βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης και αποτελεί διαχρονικά στολίδι για αυτή, με το πρώτο φως της ημέρας επισκέφθηκε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε: «Σήμερα το πρωί συνέβη ένα πολύ ατυχές και δυστυχές γεγονός στην πόλη της Κυπαρισσίας. Επιασε φωτιά το Τουριστικό Περίπτερο, στο επιφανέστερο και διαπρεπέστερο σημείο της πόλης. Είναι ένα γεγονός που μας λυπεί πάρα πολύ. Μαζί με το κτήριο έχει πονέσει και η ψυχή των κατοίκων. Αυτό που θέλω να γίνει σαφές είναι ότι οι αποφάσεις της καινούργιας δημοτικής αρχής δεν πρόκειται να ανασταλούν με κανένα γεγονός και καμία ενέργεια. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι πρόκειται περί εμπρησμού. Δεν θέλω να προκαταβάλω όμως την έρευνα που γίνεται. Ο δήμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ για αυτή την υπόθεση και θα καταφύγουμε σε όλα τα ένδικα μέσα.
Θέλω να ευχαριστήσω την Αστυνομία του Τμήματος Κυπαρισσίας η οποία παρά την ελλιπή στελέχωσή της βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που έπρεπε, ειδοποίησε την Πυροσβεστική και γλιτώσαμε το μεγάλο μέρος του κτηρίου. Οφείλω να ευχαριστήσω από αυτή τη θέση και την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για την άμεση βοήθεια που προσέφεραν».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/57739-touristiko-periptero-kyparissias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...