ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε εδώ τα μυστικά του καλού ψησίματος!

Τα «όπλα» του καλού ψήστη

Πριν βάλετε την φωτιά βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τα σωστα εργαλεία που θα κάνουν το ψήσιμο πιο
εύκολο και θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα. Θα χρειαστείτε λοιπόν:



Λαβίδα: Είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο γι αυτό φροντίστε να είναι καλής ποιότητας. Αποφύγετε τις λαβίδες-ψαλίδια γιατί δεν είναι πολύ εύκολες στη χρήση τους καθώς και εκείνες με πολύ μυτερά δόντια γιατί τρυπούν σε βάθος το κρέας με αποτέλεσμα να χάνει το ζουμί του καιναστεγνώνει.
Πιρούνα: Είναι απαραίτητη όχι τόσο κατά την διάρκεια του ψησίματος, καθώς λόγω των μυτερών δοντιών της δεν ενδείκνυνται για να γυρίζετε το κρέας. Ωστόσο θα την χρειαστείτε στο τέλος για να τα βγάλετε από την ψησταριά.
Σπάτουλα: Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για επίπεδα κρέατα όπως μπιφτέκια και πανσέτες.
Διπλή σχάρα ψησίματος: Το γεγονός ότι «κουμπώνει» σας επιτρέπει να αναποδογυρίζετε όσο συνχά θέλετε το κρέας ακόμη κι όταν πρόκειται για πολύ μικρά ή λεπτά κομμάτια όπως λαχανικά, ψάρια, γαρίδες κ.α. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχάρες με μικρό πλέξιμο.
Πινέλο: Απαραίτητο για να αλείφετε το κρέας με λάδι ή μαρινάδες κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Ποδιά και ειδικά γάντια φούρνου: Μπορεί από κάποιους να θεωρούνται υπερβολή αλλά είναι από τα απαραίτητα αξεσουάρ αν επιθυμείτε ένα ψήσιμο χωρίς καψίματα.
Συρματόβουρτσα: Απαραίτητη για το καλό καθάρισμα της σχάρας, πριν και μετά το ψήσιμο.
Ξυλάκια και μεταλλικές βέργες: Είναι ιδανικές για σουβλάκια, κεμπάπ και λαχανικά.

 

Η ώρα του ψησίματος

Η σωστή φωτιά είναι το α και το ω σε ένα μπάρμπεκιού. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βάλετε τις σωστές βάσεις για ένα άκρως επιτυχημένο ψήσιμο χωρίς απρόοπτα. Θυμηθείτε ότι:




-Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε περισσότερο. Αποφύγετε αυτά από πεύκο ή έλατο γιατί περιέχουν ρητίνη, ακθώς επίσης και της ελιάς, γιατί τινάζονται κατά την διάρκεια του ανάμματος της φωτιάς.
-Το ιδανικό προσάναμα είναι κληματόβεργες. Τοποθετήστε λεπτά ξυλάκια κάτω από τα κάρβουνα, προκειμένουν να συντηρηθεί η φλόγα και να ανάψουν καλά τα κάρβουνα.
-Βεβαιωθείτε ότι η φωτιά έχει «καθίσει» πριν τοποθετήσετε το κρέας στη σχάρα. Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε σβήστε τη με λίγο ξίδι ή αλάτι.
-Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά τότε αραιώστε τα ώστε να δημιουργήσετε την πολυπόθητη θράκα. Επιλέξτε εσείς την ένταση της θερμότητας ανάλογα με το κρέας που θέλετε να ψήσετε.
-Περάστε με λεμόνι τη σχάρα και βάλτε τη για λίγο στη φωτιά να κάψει. Στη συνέχεια περάστε τη με λάδι έτσι ώστε να μην κολήσουν τα κρέατα, τα ψάρια ή τα λαχανικά που θελετε να ψήσετε.
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το είδος του κρέατος (αρνί, μοσχάρι, χοιρινό…) αλλά και το μέγεθός του (λεπτό, παχύ…). Επίσης, εξαρτάται και από το πώς επιθυμεί κάποιος το φαγητό του (μέτριο, σχεδόν ωμό, καλοψημένο). Εμείς σας προτείνουμε ενδεικτικά κάποιους χρόνους και εσείς προσαρμόστε τους στα γευστικά σας γούστα.
Για τα λουκάνικα: Να θυμάστε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το χοιρινό ή το μοσχάρι για να ψηθούν. Βάλτε τα σε μέτρια φωτιά –η δυνατή θα τα κάψει απ’ έξω και θα τα αφήσει ωμά από μέσα- και ψήστε τα για περίπου 15 λεπτά.
Για τα μπιφτέκια: Ανάλογα πάντα με το πάχος τους χρειάζονται ψήσιμο περίπου 10 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφήστε τα να ψηθούν καλά από την μία πλευρά και μετά γυρίστε τα αν θέλετε να μην σας διαλυθούν. Επίσης για να αποφύγετε κάτι τέτοιο ζυμώστε τον κιμά πολύ καλάπροσθέτοντας λίγο γάλα, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι, ελαιόλαδο, λίγη τριμμένη φρυγανιά και κρεμμύδι όχι απλά ψιλοκομμένο, αλλά περασμένο από μπλέντερ. Για να το γυρίσετε χρησιμοποιήστε σπάτουλα και όχι λαβίδα ή πιρούνι.
Για τις μπριζόλες: Αν τις θέλετε καλοψημένες αφήστε τις 10-12 λεπτά από κάθε πλευρά, ενώ αν επιθυμείτε ένα μέτριο ψήσιμο μειώστε τον χρόνο σε 5-7 λεπτά. Είναι σημαντικό να γυρίζετε την κάθε μπριζόλα δύο φορές από την κάθε πλευρά για ένα ομοιόμορφο ψήσιμο.
Για τα σουβλάκια: Υπολογίστε ότι ένα σουβλάκι για να ψηθεί καλά χρειάζεται περίπου 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Όπως και με την μπριζόλα έτσι και με το σουβλάκι γυρίστε το δύο φορές από την κάθε πλευρά για ένα σωστό ψήσιμο. Και θυμηθείτε: βάλτε τα ξυλάκια για μια ώρα μέσα στο νερό για να μην καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά.
Για τα λαχανικά: Επειδή τα λαχανικά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ψηθούν στη σχάρα μπορείτε προηγουμένως να τα βράσετε ελαφρώς. Ψήστε τα σε μέτρια φωτιά και γυρίστε τα όσο πιο συχνά γίνεται γιατί καίγονται εύκολα. Ιδανικά λαχανικά για σχάρα είναι τα μανιτάρια, οι μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τα κρεμύδια, οι πιπεριές και τα καλαμπόκια. 
Για τα παϊδάκια: Λόγω μεγέθους προϋποθέτουν πολύ χαμηλή φωτιά και συνεχές γύρισμα για να ψηθούν χωρίς να καούν. Μην τα αφήσετε περισσότερο από 10-15 λεπτά.
Για το κοτόπουλο: Όπως τα περισσότερα κρέατα έτσι και το κοτόπουλο χρειάζεται μέτρια φωτιά. Αν πρόκειται για φιλέτα τότε απαιτούνται περίπου 15-20 λεπτά –ανάλογα με το πόσο λεπτά ή χοντρά είναι, ενώ αν πρόκειται για παϊδάκια χρειάζονται 20-25 λεπτά. Στη δεύτερη περίπτωση αρχίστε το ψήσιμο από την εσωτερική πλευρά, επειδή τα κόκαλα λειτουργούν ως καλός αγωγός της θερμότητας. Καθώς η σάρκα του κοτόπουλου είναι πολύ τρυφερή, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: Ποτέ δεν αφήνουμε το εσωτερικό να έχει ροζ χρώμα, αλλά ούτε να το παραψήσουμε, γιατί τότε σκληραίνει.


Extra Tips

-Αλατοπιπερώστε το κρέας σας στο τέλος του ψησίματος, ώστε να μείνει το κρέας σας μαλακό και ζουμερό.
-Προσθέστε τα μπαχαρικά στο κρέας κατά το σερβίρισμα και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.
-Μην φοβηθείτε να ψήσετε μαζί στην ίδια σχάρα μπιφτέκια, λουκάνικα, σουβλάκια κ.α.  Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για το ψάρι.
-Ποτέ μην βάζετε το κρέας για ψήσιμο αμέσως αφότου το βγάλετε από το ψυγείο, διότι θα ψηθεί υπερβολικά εξωτερικά αλλά από μέσα θα παραμείνει ωμό.
-Η συνήθεια να τρυπάμε το κρέας για να διαπιστώσουμε αν έχει ψηθεί είναι λάθος. Με αυτόν τον τρόπο χάνει τα υγρά του και στεγνώνει. Αντίθετα τα λουκάνικα πρέπει να τα τρυπήσετε πριν τα βάλετε στη φωτιά.
-Όσο μεγαλύτερο ή πιο χοντρό το κρέας, τόσο μεγαλώνει και η απόσταση που πρέπει να έχει από τα κάρβουνα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
-Κρεμάστε λίγα φύλλα δενδρολίβανου, φασκόμηλου, μέντας ή ό,τι άλλο έχετε δίπλα στην ψησταριά σας, την ώρα που ανάβετε την φωτιά, αν θέλετε να εξαλείψετε –όσο αυτό είναι εφικτό την μυρωδιά του καπνού.
-Πασπαλίστε τα κάρβουνα με μυρωδικά ενώ ψήνετε. Θα αρωματίσει τα ψητά σας και ταυτόχρονα θα διώξει τυχόν μύγες και κουνούπια.

-Ένας άλλος τρόπος να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια –ιδιαίτερα αν κάνετε το μπάρμπεκιου βράδυ- είναι η σιτρονέλλα και η λεβάντα. Σε κερί ή σε σπρέι η επιλογή είναι δική σας. 

-Αν θέλετε να προσθέσετε έχτρα γεύση στα ψητά σας απλώστε με το πινέλο στα τελευταία πέντε λεπτά του ψησίματος σάλτσα bbq. Από το μοσχάρι, μέχρι το χοιρινό, το κοτόπουλο και τις γαρίδες, όλα καραμελώνουν γλυκά με αυτή τη σάλτσα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη με μυρωδικά ή τα κλασικά κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα.


Πηγή: www.vimaonline.gr 
ΑΠΟ http://www.boro.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.