http://www.eleftheriaonline.gr/
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 14:28 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/47690-elaiolado-pop-provlimata-kai-nees-prokliseis
Κάπου στις Βρυξέλλες έχει ξεχαστεί η υπόθεση επέκτασης της εδαφικής περιφέρειας χαρακτηρισμού του ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία.
Η
διερεύνηση της υπόθεσης από την "Ε" πριν από λίγες ημέρες έδωσε την
εντύπωση ότι όλοι έχουν αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους, δεν υπάρχει
παρακολούθηση και "σπρώξιμο" από την πολιτική και υπαλληλική ηγεσία του
υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντιθέτως ασκούνται πολύ ισχυρές πιέσεις
ώστε να παραμείνει στάσιμη η υπόθεση και αν είναι δυνατόν να απορριφθεί
τελικά το σχέδιο. Τα όσα έχουν προηγηθεί, εξηγούν μια Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 14:28 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/47690-elaiolado-pop-provlimata-kai-nees-prokliseis
Κάπου στις Βρυξέλλες έχει ξεχαστεί η υπόθεση επέκτασης της εδαφικής περιφέρειας χαρακτηρισμού του ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία.
τέτοια επιφύλαξη καθώς με την πρώτη κατάθεση της αίτησης στην εκπνοή της προθεσμίας πριν από 2 χρόνια, κατατέθηκαν 4 ενστάσεις από επιχειρήσεις της Αγγλίας, της Αιγύπτου, της Νορβηγίας και της Ελβετίας. Βεβαίως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σοφία για να γίνει αντιληπτό ότι τα νήματα της κίνησης έφθαναν μέχρι την Ελλάδα. Αλλωστε η διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα σε τυποποιητές, συνεταιρισμούς και… (κρυφίως) δημάρχους έκανε φανερό ότι υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα γύρω από αυτό το θέμα.
Οι ενστάσεις που προαναφέρθηκαν διαβιβάστηκαν στην χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2013, με την υπόδειξη να γίνει διαβούλευση για περίοδο τριών μηνών με τους ενιστάμενους. Η χώρα μας όφειλε εντός ενός μηνός από την λήξη της ανωτέρω τρίμηνης περιόδου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου στον προβλεπόμενο χρόνο, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους ενιστάμενους, καθώς οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν αμφισβητούσαν στο σύνολό της την αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών.
Πέρυσι στα μέσα Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από τον τότε αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά η απόρριψη των ενστάσεων και όπως είχε γραφτεί «αναμένεται από μέρα σε μέρα η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το Νομό Μεσσηνίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, το όλο θέμα που εκκρεμούσε για περισσότερο από ένα χρόνο θα κλείσει μέσα στον Οκτώβριο». Ο φάκελος με τις διευκρινίσεις τελικά έφθασε στις Βρυξέλλες στις 25 Οκτωβρίου αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρότι τις αποδέχθηκε, στις 20 Δεκεμβρίου ζήτησε να επιβεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί είναι στατιστικά αντιπροσωπευτικά και ότι η γεωγραφική κατανομή τους είναι η ενδεδειγμένη. Γιατί «οι Βρυξέλλες θεώρησαν ότι ο αρχικός φάκελος -που κατατέθηκε από την Ενωση Μεσσηνίας και περιλάμβανε 96 δείγματα εργαστηριακών δοκιμών- δεν αρκούσε για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα» σύμφωνα με δημοσίευμα του "ΑγροΤυπου" τον Απρίλιο του 2014. Προς απάντηση στάλθηκαν εκατοντάδες αναλύσεις από διάφορες περιοχές εκείνη την εποχή. Και έκτοτε η υπόθεση "ψήνεται" στις Βρυξέλλες εν μέσω ισχυρού παρασκηνίου το οποίο γνωρίζουν μόνον όσοι έχουν άκρες στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Ως εκ τούτου οι πιθανολογήσεις δεν έχουν καμία πρακτική σημασία και εκείνο το οποίο τίθεται επί τάπητος είναι το ζήτημα των πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν και για να υποστηριχθεί το αίτημα -εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση- αλλά και να αποτραπούν παρασκηνιακές κινήσεις. Θα ήταν χρήσιμο όμως εδώ να δούμε μια άλλη πλευρά της υπόθεσης που είναι εξίσου σημαντική. Στο ενδεχόμενο της επέκτασης προβλέπεται αυστηροποίηση των παραμέτρων για το χαρακτηρισμό του ελαιολάδου ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Αρχής γενομένης από την οξύτητα που από το 0,8 πηγαίνει στο 0,5, ενώ ακολουθεί η υποχρέωση να γίνεται η έκθλιψη σε ένα 24ωρο και όχι σε 3 ημέρες, όπως προβλέπεται σήμερα. Προβλέπονται ακόμη 12 χαρακτηριστικά ποιότητας (μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το φρουτώδες πάνω από 3, το πικρό και το πικάντικο πάνω από 2). Οι ρυθμίσεις αυτές ασφαλώς δημιουργούν ένα νέο τοπίο και πολλά προβλήματα τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν παραγωγοί και ελαιοτριβείς αν θέλουν να παράγουν ελαιόλαδο το οποίο θα χαρακτηρίζεται Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Σημαίνουν αυτόματα και υποχρεωτικά αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών στο σύνολο της καλλιέργειας και της παραγωγής γιατί διαφορετικά η επέκταση δεν θα έχει κανένα νόημα ενώ θα δεσμεύσει και τους παραγωγούς της περιφέρειας που σήμερα το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται Προστευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Καταληκτικά ένα ερώτημα: Δεν θα έπρεπε κάποιος να ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ενδιαφερόμενους τι σημαίνει επέκταση και τι πρέπει να κάνουν;
Ηλίας Μπιτσάνης Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/47690-elaiolado-pop-provlimata-kai-nees-prokliseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου