ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Αυτά είναι τα νέα τεκμήρια! Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εισοδήματος με βάση τα έξοδα

- Τα τεκμήρια δεν φεύγουν, απλά αλλάζουν όνομα
- Πιο σκληρό σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος
- Θα φορολογούνται όλα, ακόμη και επιδόματα και επιδοτήσεις

Η ανακοίνωση κατάργησης των τεκμηρίων έφερε πηχυαίους τίτλους, δεν είδαμε όμως καμία ανακοίνωση για την αντικατάσταση του... κενού που αφήνουν πίσω τους στα έσοδα.
Βέβαια ανακοινώσεις δεν αναμένεται να γίνουν, ακόμη επίσημα, καθώς έχει ήδη διαρρεύσει το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τα τεκμήρια στον υπολογισμό εισοδήματος των ομάδων που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.
Τα έξοδα θα καθορίζουν το εισόδημα στο νέο σύστημα
Αν και οι λεπτομέρειες μένει να καθοριστούν μέσα στους επόμενους δυο με τρεις μήνες όλα δείχνουν ότι έρχεται να αντικατασταθεί και στη χώρα μας το λεγόμενο αμερικανικό σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος ή για την ακρίβεια το αμερικάνικο σύστημα εντοπισμού κρυφών εισοδημάτων.
Για τον υπολογισμό του εισοδήματος λοιπόν θα λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα και για την ακρίβεια:

Έξοδα κατοικίας
Δαπάνες γραφείου
Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
Νοσήλια ιδιωτικών κλινικών
Πληρωμές σε πιστωτικές κάρτες
δόσεις δανείων
Ιδιωτικές ασφάλειες
Πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ
Πληρωμές λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας

Ήδη ανάλογα δεδομένα έχουν αρχίσει να συλλέγονται σε πιλοτική βάση, το νέου τύπου περιουσιολόγιο ωστόσο θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Απρίλιο. Αυτός είναι και ο λόγος κατάργησης των τεκμηρίων.

Όλες οι δαπάνες θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς, άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, επιδόματα, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

Φυσικά θα λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση, τα έργα τέχνης που έχει κάποιος φορολογούμενος στην κατοχή του, τα κοσμήματα και οι καταθέσεις.

Αν εξαιρέσει κανείς μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν να δηλώσουν κανένα άλλο εισόδημα όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο

Πλέον και ειδικά μετά τη διαμόρφωση του περιουσιολόγιου ουσιαστικά οι ελεγκτές εφορίας και ΣΔΟΕ δεν θα περιμένουν τη δήλωση για να υπολογίσουν τον φόρο.

Άσχετα από τη δήλωση ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα κριτήρια. Από όλα αυτά τα στοιχεία συν το δηλωθέν εισόδημα θα βγαίνει ο φόρος και όχι από τη δήλωση. 


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: