ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ελληνόφωνοι Τούρκοι τουρίστες στην Καλαμάτα

Τούρκοι με ελληνική καταγωγή, οι οποίοι ζουν στο Αϊβαλί και μιλούν σπαστά ελληνικά, ήταν μεταξύ
των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου "Costa Neoromantica" που χθες κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Οι γονείς τους γεννήθηκαν και πέρασαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στην Ελλάδα, καθώς εδώ ζούσαν οι οικογένειές τους. Ομως υποχρεώθηκαν να πάνε στην Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά το 1922.
Ενας απ’ αυτούς, ο Χακάν Γκουλρέν, μας είπε  ότι η μητέρα του ζούσε στα Χανιά μέχρι 6 ετών - και τότε με την οικογένειά της μετακινήθηκε στο Αϊβαλί. Ο Χακάν ασχολείται επαγγελματικά με το λάδι, τις ελιές αλλά και το σαπούνι, και γνωρίζει καλά τις ελιές Καλαμών.
Ο Τεντμάν Εζέρ έχει και τους δύο γονείς του με ελληνική καταγωγή: «Η μητέρα μου ήταν από την Κρήτη, από το Ρέθυμνο, και ο πατέρας μου από τη Μυτιλήνη, Πήγαν με τις οικογένειές τους στο Αϊβαλί, όπου και παντρεύτηκαν», μας είπε.
Σημείωσαν ότι οι Ελληνες και οι Τούρκοι από τη Μυτιλήνη και το Αϊβαλί έχουν σήμερα καλές σχέσεις. Μας ενημέρωσαν μάλιστα ότι «έρχονται πολλοί Ελληνες στο παζάρι μας, και πάμε κι εμείς, πολλοί, στη Μυτιλήνη».
Ηθελαν μαζί με την παρέα τους (συνολικά 12 άτομα) να επισκεφθούν την Καλαμάτα, την παλιά πόλη, και να δουν τα μεταξωτά, πώς γίνονται - καθώς είχαν ακούσει για το μετάξι και τα μαντίλια της πόλης. Επίσης, ήθελαν να πάνε «στη Μαυρομάτα», όπως είπε ο Χακάν - και του εξηγήσαμε πως πρόκειται για την Αρχαία Μεσσήνη, έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. Ετσι, χάρηκαν όταν έμαθαν ότι μπορούσαν να τον επισκεφθούν με 3 ταξί.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/





 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/47730-ellinofonoi-toyrkoi-touristes-kalamata

Δεν υπάρχουν σχόλια: