ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Οι 10 τροφές που μπορούν να σκοτώσουν το σκύλο σας

Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης σκύλου που να μην έχει ταΐσει το σκύλο του με το δικό του φαγητό. Υπάρχουν τροφές που οι άνθρωποι τρώνε καθημερινά αλλά για τους σκύλους είναι επικίνδυνες και απαγορεύεται να υπάρχουν στο διαιτολόγιό τους.

Οι 10 τροφές που απαγορεύεται να τρώνε οι σκύλοι είναι οι εξής:

Σκόρδο και κρεμμύδι γιατί προκαλούν έντονη αδιαθεσία.

Σοκολάτα:

Μπορεί να προκαλέσει στο ζώο τάση προς εμετό, ερεθισμό ή ευαισθησία στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ σε μεγάλες ποσότητες, η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση ή ακόμη και το θάνατο.

Αβοκάντο:

Οι τοξίνες που βρίσκονται τόσο στη φλούδα όσο και στο εσωτερικό του είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το σκύλο.

Τσίχλα:

Η ξυλιτόλη που περιέχουν οι τσίχλες μειώνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του σκύλου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης επιληπτικής κρίσης και σύγχυσης. Σε μεγάλες ποσότητες, η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια στο σκύλο.

Κοτόπουλο:

Το κοτόπουλο είναι επικίνδυνο για το σκύλο επειδή περιέχει μικρά, λεπτά και αιχμηρά κόκαλα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο στομάχι ή το έντερο του σκύλου.

Μουχλιασμένες τροφές:

Οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν αρχικά τρέμουλο και στη συνέχεια έντονους σπασμούς ή ακόμη και το θάνατο.

Ψητό καλαμπόκι:

Μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο έντερο του σκύλου.

Γαλακτοκομικά:

Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και για το λόγο αυτό είναι αρκετά πιθανό η κατανάλωση γαλακτομικών να τους προκαλεί αέρια και διάρροια.

Ωμός σολομός:

Μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στο σκύλο.

Συκωτάκια:

Σε μεγάλες ποσότητες, η βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις στα οστά.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού
ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: