ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Αυτόματοι συμψηφισμοί της επιστροφής φόρου για μικρά ποσά

Το δρόμο για αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου ακόμα και κάτω των 1.500 ευρώ με τυχόν οφειλές των δικαιούχων ανοίγει απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, με την οποία ξεμπλοκάρει η έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει οφειλές έως 30 ευρώ.

Με τα μέχρι πρότινος δεδομένα η ύπαρξη οφειλών ακόμα και ενός ευρώ εμπόδιζε την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ενώ οι αυτόματοι συμψηφισμοί γίνονταν για επιστροφές φόρων που ξεπερνούσαν τα 1.500 ευρώ.



Όπως προκύπτει από την απόφαση Θεοχάρη, για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ο φορολογούμενος θα πρέπει:

- Να μην έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση άνω των 30 ευρώ. Αν υπάρχουν μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές ο φορολογούμενος που ζητεί φορολογική ενημερότητα θα πρέπει να τις έχει τακτοποιήσει είτε με αναστολή είσπραξης είτε με ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

- Να έχει υποβάλει τις δηλώσεις (φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικές και περιοδικές ΦΠΑ) της τελευταίας πενταετίας. Αν διαπιστωθεί στο πλαίσιο ελέγχου ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, ΦΑΠ ή Ε9 της τελευταίας πενταετίας καταχωρίζεται στο σύστημα Taxis εντολή δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας, η οποία αίρεται μόνο εφόσον υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις. Όταν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος με επαχθή αιτία και ο φορολογούμενος έχει οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, πέραν της προϋπόθεσης ενημερότητας του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής τίθεται υποχρεωτικά και όρος παρακράτησης μέρους της εισπραττόμενης απαίτησης. Το ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί αναγράφεται στο αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

- Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, το παρακρατούμενο ποσό θα έπρεπε να είναι 30%-50% του εισπραττόμενου ποσού, όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων. Εάν μέσω ρύθμισης έχει καταβληθεί ποσό μικρότερο από το 30% της ρυθμισμένης οφειλής παρακρατείται ποσοστό 70% έως 100%.

Με την απόφαση Θεοχάρη οι παραπάνω προϋποθέσεις διευρύνονται και ορίζεται πως ειδικά για περιπτώσεις βεβαιωμένων οφειλών που είναι χαμηλότερες από τις 5.000 ευρώ και υπάρχουν στοιχεία για άλλες απαιτήσεις (περιοδικές ή εφάπαξ), για την είσπραξη των οποίων απαιτείται φορολογική ενημερότητα, τα παραπάνω κατώτερα όρια ορίζονται σε 10%.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ορίζεται στην απόφαση, το ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στην κάλυψη τριών δόσεων της τηρουμένης ρυθμίσεως, εφόσον οι δόσεις που απομένουν είναι μέχρι 12. Αν οι δόσεις που απομένουν για την εξόφληση του ποσού οφειλής που έχει ρυθμιστεί ξεπερνούν τις 12 το κατώτερο ποσοστό παρακράτησης πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε δόσεις. Αν η παρακράτηση δεν επαρκεί για την κάλυψη των παραπάνω δόσεων το ποσοστό παρακράτησης αναπροσαρμόζεται ανάλογα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.