ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα επιτρέψουμε να «σβήσει» το άσυλο ανιάτων στην Κυψέλη


18.03.2014 20:21

Στο πλευρό των 195 ασθενών και των 120 εργαζομένων του άσυλου ανιάτων στην Κυψέλη βρέθηκε σήμερα ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» Κωνσταντίνο Δήμτσα για να δηλώσει τη στήριξη της Εκκλησίας με αφορμή τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα στη λειτουργία του.

«Η Αρχιεπισκοπή μέσω της "Αποστολής" στηρίζει κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Οι δυνατότητες μας περιορίζονται σημαντικά αλλά σήμερα νιώθω την ανάγκη να μην επιτρέψουμε να "σβήσει" μια τόσο σημαντική προσπάθεια σαν τη δική σας», είπε στους εργαζόμενους ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζοντας γενικότερα τον προβληματισμό του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές δομές πρόνοιας της χώρας.
Ο κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι η «Αποστολή» θα προσφέρει καθημερινά 250 μερίδες φαγητού μέχρι να υπάρξει κάτι καλύτερο από το Κράτος και δεσμεύτηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να σταλούν σημαντικός αριθμός φαρμάκων για τη θεραπεία των ασθενών.
Τέλος, όπως έκανε γνωστό, θα ζητήσει από την κυβέρνηση τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας του ασύλου ανιάτων. Στη χώρα μας, κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος «οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται ενώ διακυβεύεται η συνοχή της, εξ΄αιτίας κυρίως προβλημάτων, τα οποία αγγίζουν ακόμη και τα όρια της επιβίωσης. Σήμερα διάβασα μια νεότερη έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία αναφέρεται ότι το 18% των Ελλήνων δεν έχει χρήματα ούτε για τρόφιμα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Η Εκκλησία όχι μόνο αφουγκράζεται τις αγωνίες αλλά συμπαρίσταται έμπρακτα και συμπάσχει με τους αγώνες των ανθρώπων για την επιβίωση τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...